Declarații iresponsabile

Declarațiile din ultimul timp ale ministrului nostru de externe par să fie oarecum aiuritoare, dacă mă gândesc la ce i-a ieșit pe gură legat de aderarea noastră la spațiul Schengen. Corlățean a spus că dacă la Consiliul JAI de săptămâna aceasta se va mai amâna încă o dată intrarea noastră în spațiu, atunci ne supărăm și nu mai vrem să aderăm, nu mai considerăm ca fiind o prioritate acest lucru pentru care ne-am luptat ani de zile și pentru care am cheltuit mai mult de un miliard de euro. Mă gândeam că l-a luat gura pe dinainte și la nervi, la supărare, s-a scăpat omul cu o înjurătură la adresa vechilor state europene care ne tot găsesc noduri în papură. Abia când i-a sărit în ajutor premierul Ponta și președintele Senatului, Antonescu, mi-am dat seama că ministrul nu vorbea de capul lui, ci exprima punctul de vedere al Guvernului pe care premierul n-a avut curajul să-l exprime inițial.

O să spuneţi că au dreptate și că ce e așa important să intrăm în acest spațiu? Că n-o să murim dintr-atâta, că am trăit și până acum, că Germania care părea prietenă ne-a trădat, că Olanda care se împotrivea a rămas pe poziție, că Franța n-o să se pună rău cu Germania de dragul nostru și că de vină este președintele Băsescu, care nu și-a folosit relațiile europene ca să-i prostească pe cei care au drept de vot și să ne târască acolo. Abandonarea luptei pentru intrarea în Schengen a devenit dintr-o dată politică de stat promovată de premier și al doilea om în stat, în condițiile în care președintele Băsescu le atrăsese atenția că sunt răspunzători de o eventuală respingere.

Nu-mi amintesc ca "abandonarea Shengen" sa fi fost pomenită în campania electorală a actualei puteri și nici la învestitura guvernului. Guvernul Ponta nu are mandat de la electorat pentru așa ceva. Și nu vorbim de o chestie minoră aici, vorbim de un obiectiv diplomatic al României, vorbim de modul în care țara noastră înțelege să relaționeze diplomatic cu țările din Uniune, e o chestiune mult mai serioasă decât consecințele unui acord. Nu doar ministrul de Externe, nici măcar Președintele statului nu ar avea dreptul să modifice într-o astfel de chestiune politica noastră externă, fără nici un fel de mandat în direcția asta. Nici Ponta și nici Antonescu nu pricep că intrarea în Schengen nu e un moft al lui Băsescu, ci este o necesitate pe care dacă ar avea curiozitatea să-i întrebe pe întreprinzătorii care fac export ar afla ce n-o să le convină. Promisiunea de refuz a Germaniei se aruncă acum în cârca lui Băsescu, care este acuzat că nu și-a folosit relațiile personale cu cancelarul pentru a-l convinge să închidă ochii. Dar, în vară, Băsescu i-a suspendat pe Ponta și Antonescu?

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: