Demisii la vârful UCB! Profesorii s-au săturat să fie numiţi infractori

Şedinţă de Senat cu scântei la universitatea”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Nemulțumiți de scandalurile din mediul academic, prorectorul Liviu Neamțu și rectorul interimar și-au dat demisiile, după o ședință care s-a întins până la miezul nopții. Ulterior Mihai Cruceru s-a răzgândit, revenind pe postul de rector interimar, atribuții primite după ce Adrian Gorun a devenit președintele Senatului. Prin această demisie mandatul lui Liviu Neamțu se va încheia, fiind înlocuit cu profesorul Liviu Cârțână.

Tensiunile din UCB par să nu se mai sfârșească. Ultima ședință de Senat, ce a avut loc miercuri și care s-a prelungit până la miezul nopții, s-a lăsat cu două demisii, cea a prorectorului Liviu Neamțu și cea a rectorului interimar, Mihai Cruceru. Liviu Neamțu spune că și-a dat demisia de onoare pentru că nu mai dorește să mai lucreze cu un Senat care împarte lumea academică în două tabere. ”Este o demisie de onoare pentru că nu mai doresc să lucrez cu alt Senat. Motivul pentru care nu mai doresc este pentru că senatul nu are echilibrul necesar pentru a regla situația din UCB. Opinia mea este că în universitate nu există două tabere și nu trebuie formate două tabere de Senatul universității. Îmi mențin punctul de vedere că Adrian Gorun muncește 20 de ore din 24, deci nu poate fi făcut infractor de nimeni. Pe de altă parte, Chirițescu, Olaru și Manta muncesc de cel puțin 15 ani în instituție, nu sunt infractori și nici nu vor răul instituției”, spune prorectorul Liviu Neamțu. Acesta a mai precizat că la ora actuală noul Senat al instituției, din care nu mai face parte, nu este capabil să adopte hotărâri care să amelioreze situația din universitate, ci din contră. ”În aceste condiții am solicitat în repetate rânduri să se ajungă la o dezbatere prin care opiniile să fie puse de acord la nivelul Senatului. În aceste momente Senatul nu este capabil să ia niște hotărâri prin care să apropie oamenii. Cei din Senat, prin neimplicarea lor, nu fac altceva decât ca cele două tabere, așa cum sunt ele percepute, dar care nu există, să genereze discuții care nu fac bine instituției și imaginii colegilor mei” , mai menționează Neamțu.

Noaptea a fost un sfetnic bun pentru Cruceru

Tot în cadrul aceleiași ședințe și-a dat demisia și rectorul interimar Mihai Cruceru, însă spune că a sa nu a fost acceptată. Nemulțumirile sale sunt legate de atacurile ce au loc în preajma alegerilor pentru funcția de rector al UCB asupra persoanelor din instituție și familiilor acestora.  ”Demisia a fost din motive personale și nu are legătură cu demisia domnului Liviu Neamțu. Sunt mai multe motive, dar principalul este că întotdeauna înainte de alegerile pentru funcția de rector se creează o atmosferă negativă în presă cu privire la universitate, întreținută de oamenii din interior. În momentul în care am fost ales rector interimar am promis că voi încerca o mediere între diferite peroane din instituție. Dar în ultimele zile s-a ieșit mai rău la atac, atacându-se nu numai cadrele didactice, ci și familiile acestora”, declară Mihai Cruceru. Acesta regretă decizia lui Neamţu. ”Regret că domnul Liviu Neamțu nu este în continuare în echipă pentru că este un om conștiincios care a dovedit că poate să treacă peste niște orgolii personale pentru binele instituției”, consideră Mihai Cruceru.  

Chiriţescu salută gestul celor doi profesori

Gestul de onoare a celor doi este salutat de profesorul Dorel Chirițescu, care vede în acesta un act de solidaritate, un protest împotriva dictaturii ce s-a instaurat în universitatea târgujiană. ”Este un gest de onoare și le mulțumesc pentru că sunt solidari cu mine. E un gest de protest împotriva urmăririlor, anchetelor care se desfășoară în universitate, pe care oamenii nu vor să le mai semneze în numele unui fost rector abuziv care are numai ilegalități la activ”, declară Dorel Chirițescu. Mai mult decât atât, acesta spune că va depune o plângere penală împotriva acuzațiilor făcute public de Adrian Gorun, de a-i desface contractul de muncă. ”Rămâne în vigoare amenințarea publică, de desfacere a contractului de muncă, pe care o voi taxa cu o plângere penală pentru abuz în serviciu”, menționează Chirițescu.

UMILINŢĂ

Liviu Neamțu nu va mai face parte din noul Senat al UCB. Deşi şi-a exprimat dorința de a candida pentru un post de senator, ulterior a depus o cerere de retragere, care însă nu i-a fost luată în seamă. Chiar dacă şi-a depus cererea de retragere, a fost implicat fără voia sa în procesul de vot, figurând pe liste, ulterior fiind declarat exclus, punctajul său fiind prea mic pentru a obţine un loc în noul Senat al UCB.

”Nu îmi dau demisia pentru anumite persoane, ci pentru ceea ce nu reuşim să facem. Timp de şase ani am construit ceva şi nu îmi convine să stricăm ce am făcut”, spune Liviu Neamțu.

”O să mă întâlnesc cu ”grupul de infractori” pentru a decide care va fi persoana susținută pentru alegerile la funcția de rector. Fac apel la toată lume să punem capăt acestei povești care nu mai poate continua aşa”

Dorel Chirițescu

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: