Deputat reclamat la Parchet pentru promisiunile false din campanie

Premieră în politica locală! Un primar PD-L a decis să îi facă plângere penală parlamentarului de zonă, pentru promisiunile false făcute în campania electorală cu privire la redeschiderea Carierei Bustuchin. Reclamaţia vine de la Liviu Cotojman, primar în Roşia de Amaradia, iar cel reclamat este deputatul PSD Mihai Weber. Acuzaţia este aceea de „trafic de influenţă negativă”.

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, este foc şi pară pe deputatul Mihai Weber şi pe Ion Ciocea, primarul din Bustuchin. Edilul spune că cei doi au spus în campania electorală că vor deschide exploataţia Seciuri-Bustuchin şi nu s-au ţinut de cuvânt. „Sunt supărat pentru că, în campanie, domnul Weber şi domnul Ciocea au zis că deschid la Seciuri, că deschid Stejaru şi ne-au abandonat. Am un excavator care stă pe dreapta, au zis că o să fie folosit la redeschidere. Au intervenit ei politic, le fac o sesizare la parchet pentru că au făcut trafic de influenţă negativ şi au stopat activitatea minieră. Domnul Weber a promis marea cu sarea, am obţinut hotărâre de şi stau cu ea în dulap”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, spune că edilul de la Roşia de Amaradia nu are motiv legal pentru acţionarea lui în instanţă. „El să se ocupe de comuna lui, să vadă ce face Ciocea ca să facă şi el. Ăsta nu e subiect de dat în judecată. Omul spune ce vrea şi ce gândeşte. Eu am spus că e bine, că ar fi corect să facem, dar nu depinde de mine. Eu am făcut presiuni”, a comentat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

În perioada octombrie-decembrie anul trecut, toată lumea se înghesuia să promită redeschiderea carierei, nu numai Weber şi Ciocea. Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spunea că „Este un proiect de deschidere a Carierei Bustuchin. Împreună cu autorităţile din Vâlcea şi Gorj şi cu cei de la cariera Berleşti studiem posibilitatea de a extinde cariera. Cel mai probabil acest lucru va avea anul viitor”.  Şeful judeţului, Ion Călinoiu, a spus că pentru el redeschiderea carierei Bustuchin este prioritatea nr. 1.

Chiar şi Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia, a făcut promisiuni la acea vreme: „În primăvară, în martie,  în primă fază va fi exploatarea, va fi făcută cu utilaje auto, după care în august, un alt excavator 01 va funcţiona efectiv în acest perimetru'', a adăugat Liviu Cotojman.

DETALII TEHNICE

Guvernul a aprobat în vara lui 2011 acordarea licenţei pentru acest perimetru minier. Suprafaţa perimetrului de exploatare din cariera Bustuchin este de6,911Km2.   Producţia minieră estimată pe durata de concesiune de 18 ani contractuali este 17.737.000 tone. Valoarea medie anuală a redevenţei datorate bugetului de stat ar fi de 2.288.294 lei.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: