Deputatul Iriza, întrebări despre CEO şi Ciurel către noul ministru al Energiei

Deputatul Scarlat Iriza i-a adresat mai multe întrebări legate de Complexul Energetic Oltenia noului ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, aflat în prima zi a mandatului. Iată mai jos problemele ridicate de Iriza în atenţia noului ministru:

Complexul Energetic Oltenia este cea mai mare companie de stat din România, cu peste 15.300 de angajaţi, proveniţi dintr-o zonă mono-industrială, fără alte alternative reale de ocupare.

Potrivit unui raport oficial al Ministerului Finanţelor, referitor la anul 2014, Complexul Energetic Oltenia este compania de stat care a înregistrat cele mai mari pierderi, de aproape 700 milioane lei vechi. Ca urmare, în acest an au fost disponibilizate 2000 de persoane şi alte 1000 au fost transferate la CET Govora.

Anul 2015 a fost marcat de numeroase proteste, în care s-au angrenat mii de angajaţi, o parte dintre ei recurgând inclusiv la greva foamei. Nu mai departe de luni, 15 noiembrie a.c., au ieşit din greva foamei 10 angajaţi, nemulţumiţi de maniera ilegală, netransparentă şi discriminatorie în care conducerea Complexului Energetic Oltenia a operat unele măriri salariale, în marea lor majoritate infime, dar acordate preponderent angajaţilor înscrişi în sindicate aservite Directoratului. 

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Ciurel Laurenţiu Dan, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în aşa – numitul dosar Ponta - Şova.

De asemenea, alături de alţi factori de conducere ai Complexului Energetic Oltenia, Ciurel Laurenţiu Dan a fost audiat în ultima perioadă în numeroase alte dosare penale, fiind susceptibil de săvârşirea de posibile infracţiuni, legate de diverse proceduri de achiziţii publice, de vânzarea de cărbune în Serbia şi de efectuarea unor angajări pe criterii ilegale.

În acest context, vă solicit să vă îndepliniţi urgent obligaţiile dumneavoastră de ministru al Energiei, şi să dispuneţi a se analiza, la modul real, pe fond, următoarele:

-         Situaţia economică actuală a Complexului Energetic Oltenia şi perspectivele de evoluţie imediată, cu accent pe adoptarea unor măsuri urgente de optimizare a actului managerial şi a cadrului legislativ referitor la energia pe bază de cărbune, astfel încât să existe o predictibilitate în ceea ce priveşte menţinerea actualelor locuri de muncă.

-         În ce măsură Directoratul şi Consiliul de Supraveghere respectă legislaţia în materie de transparenţă, atât cu privire la deciziile manageriale pe care le adoptă, cât şi în legătură cu situaţia economică reală a companiei.

-         În contextul nenumăratelor accidente de muncă mortale, care au avut loc în ultimii ani la Complexul Energetic Oltenia, în ce măsură Directoratul şi Consiliul de Supraveghere şi-a îndeplinit obligaţiile legale în materie de securitate în muncă, vizând achiziţionarea de echipamente de protecţie, repararea şi realizarea de revizii la utilaje în termenele legale.

-         Dacă recentele măriri salariale, acordate unor angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, s-au făcut sau nu legal, nediscriminatoriu şi transparent. În context, vă solicit să dispuneţi a  se publica lista nominală cu angajaţii care au primit măriri salariale, cu indicarea sindicatului din care provine fiecare, pentru ca toţi cei 15.300 de angajaţi să se edifice dacă Directoratul a mărit sau nu preponderent salariile celor înscrişi în sindicate aservite conducerii companiei.

Totodată, vă solicit să faceţi public actualul contract de mandat al directorului general, şi să dispuneţi a se analiza dacă Ciurel Laurenţiu Dan a încălcat sau nu contractul de mandat, atât în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor economice asumate, cât şi sub următoarele aspecte:

-         Este sau nu în conflict de interese, având în vedere dubla sa calitate de inculpat în dosarul Ponta - Şova, acuzat de prejudicierea Complexului Energetic Oltenia, şi de manager care ar trebui să acţioneze pentru recuperarea acestui prejudiciu? Cât de loial mai este Ciurel Laurenţiu Dan mandantului?

-         Cât de mult îşi doreşte Ciurel Laurenţiu Dan ca Direcţia Juridică a Complexului Energetic Oltenia, aflată în subordinea sa, să prezinte probe elocvente care să-l incrimineze pentru prejudicierea cu milioane de euro a companiei? Cât de independentă este Direcţia Juridică faţă de managerul – inculpat, în prestaţia sa din dosarul Ponta - Şova?     

-         Cum protejează Ciurel Laurenţiu Dan imaginea mandantului, din moment ce cauzele penale în care este implicat ca manager al Complexului Energetic Oltenia sunt arhi-mediatizate, generând neîncredere în rândurile partenerilor contractuali, dar şi în rândurile salariaţilor?

-         Ce procent din capacitatea de muncă a lui Ciurel Laurenţiu Dan mai este folosită în interesul mandantului, din moment ce, prioritar, el alocă resurse pentru a se apăra în numeroase dosare penale, finalizate sau în curs de cercetare?

Solicit răspuns scris.

Deputat Scarlat Iriza

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: