Deputatul Mocioi, demersuri pentru deblocarea situaţiei Carierei Jilţ Nord

Niculina Mocioi, deputat PP-DD, îi trage la răspundere pe miniştrii Finanţelor şi Economiei din cauza problemei de la Cariera Jilţ Nord. Mocioi cere urgentarea aplicării Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Deputatul de Gorj Niculina Mocioi i-a interpelat pe miniştrii Finanţelor şi Economiei cu privire la demersurile efectuate pentru rezolvarea problemei de la Cariera Jilţ Nord. Mocioi le cere lui Daniel Chiţoiu şi lui Varujan Vosganian să urgenteze aplicarea legii exproprierii. „O carieră din judeţul Gorj este blocată de mai bine de o lună din cauza lipsei unui cadru legislativ care să permită exproprierea unor familii din comuna gorjeană Mătăsari. La Cariera Jilţ lucrează peste o mie de persoane, iar cărbunele de aici ajunge la Termocentrala Turceni, cea mai mare centrală pe cărbune din România. Activitatea carierei Jilţ Nord este blocată, funcţionând doar 3 din cele 6 excavatoare, dar întreaga exploatare va avea această problemă dacă nu sunt luate măsuri. Pentru continuarea activităţii de extracţie a lignitului de la această carieră este nevoie de acordul mai multor familii pentru ocuparea şi scoaterea din circuitul economic a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice, păşuni, etc, aflate în proprietate privată. Pretenţiile financiare ale proprietarilor sunt exagerate sau chiar refuză să vândă terenurile. Negocierile cu proprietarii din Mătăsari au eşuat şi sunt înregistrate costuri mai mari de producţie şi chiar defectări ale utilajelor, din cauza diverselor staţionări sau manevre de schimbare a circuitelor de transport. De asemenea, lipsa fronturilor de lucru duce şi la trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic”, se arată în interpelările făcute de Mocioi celor doi miniştri.

Mocioi le cere miniştrilor să vină cu soluţii pentru deblocarea situaţiei de la Cariera Jilţ Nord şi să spună la ce sumă se ridică fondurile disponibile pentru exproprierile pentru cauză de utilitate publică. „Pentru continuarea lucrărilor miniere se impune aplicarea prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare. Ce fonduri aveţi disponibile pentru exproprierile pentru cauze de utilitate publică şi care sunt, în viziunea dumneavoastră, soluţiile pentru a debloca problema de la cariera din Gorj?”, sunt întrebările la care aşteaptă răspuns nu numai Mocioi, dar şi gorjenii.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: