Descinderi fără arestări la „mafia lemnului” din Gorj!

Prima zi de septembrie le-a adus mascații la poartă unor oameni de afaceri din judeţ şi pădurari de la ocoalele silvice Padeșși Runcu. IPJ Gorj, sub coordonarea procurorilor, a organizat mai multe descinderi, unele dintre ele având loc inclusiv la Teleorman, acolo unde se presupune că erau valorificate lemnele tăiate ilegal la noi în județ. În primă fază au fost ridicate evidenţe extracontabile, calculatoare, material lemnos şi bani nefiscalizaţi.

Echipaje ale Poliției au mers dis de dimineață în cele două localități menționate, dar și la Tismana, Glogova și Motru, precum  și în împrejurimi, unde firma omului de afaceri Aurel Popescu, zis „Moroiu, desfășoară de ani de zile activități de exploatare a masei lemnoase.

Anchetatorii au suspiciuni că o parte din lemne ar fi fost tăiate ilegal, lucru confirmat și de o serie de înscrisuri ridicate ieri de la sediul firmei lui Popescu, Lorgis SRL, dar și de la pădurari, care conțineau o evidență contabilă dublă a pădurilor defrișate. Polițiștii au identificat și indisponibilizat în Gorj și Teleorman aproape 150 de metri cubi de lemn pentru care nu existau acte contabile și care reprezintă o primă dovadă a ilegalităților care planează în jurul grupării respective. Anchetatorii au ridicat de la domiciliile celor vizați de cercetări sau de la sediile firmelor pe la care au trecut nu doar cutii întregi cu documente contabile, ci și laptopuri și calculatoare, informațiile din acestea urmând să fie puse cap la cap în vederea strângerii unor probe care să permită formularea unor acuzații.

Deocamdată nimeni nu a ajuns în spatele gratiilor, dar firma lui ”Moroiu” nu e pentru prima dată implicată într-un asemenea scandal. În vara lui 2012, când era la final de mandat, fostul deputat Dan Morega, originar din Padeș, a realizat două interpelări către fostul ministru de interne Ioan Rus, și către cel al mediului, Rovana Plumb, prin care cerea anchete la Lorgis SRL. Fostul parlamentar întreba în interpelarea sa „cine stopează jaful din pădurile României”, doar Rovana Plumb dându-i acestuia un răspuns, în care menționa că firma lui Aurel Popescu urma să exploateze legal în acel an aproape 25.000 de metri cubi de lemn.

Afacerile lui Moroiu erau derulate în zona Padeș, acum mutându-se la Runcu, Ministerul de Interne nedând vreun răspuns la interpelarea respectivă, acțiunea de ieri putând fi considerată însă o primă dovadă a faptului că oamenii legii încearcă să stopeze defrișările ilegale. Despre „Mafia Lemnului” s-a vorbit în special în urmă cu un an, după puternicele inundații din zona Novaci, când, de asemenea, autoritățile au anunțat declanșarea unor anchete care nu au dus însă, cel puțin până acum, la găsirea unor eventuali vinovați pentru defrișările ce au avut loc în zona montană a județului.

Vizualizări: 911

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: