Desfiinţarea Liceului Roşia Jiu, contestată de prefect. Soluţia primarului!

Instituţia Prefectului Gorj a atacat în instanţă, la finele săptămânii trecute, hotărârea Consiliului Local Fărcăşeşti care prevedea desfiinţarea claselor de liceu de la Roşia Jiu, pe motiv că nu ar fi suficienţi elevi în anul şcolar 2016-2017. Prefectura invocă lipsa avizului de conformitate care trebuia dat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj şi pe care inspectorul general Ion Işfan nu vrea să-l emită. Primarul localităţii Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, a precizat că el nu doreşte închiderea unităţii şcolare, ci vrea o fundamentare corectă a numărului de elevi de liceu. Mai mult, vine cu soluţia mutării liceului în satul Valea cu Apă.

Prefectura judeţului Gorj intervine în conflictul apărut între administraţia publică de la Fărcăşeşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, a declarat vineri că instituţia a atacat în instanţă hotărârea luată de consilierii locali din Fărcăşeşti. ”În ceea ce priveşte situaţia liceului din localitatea Fărcăşeşti, am constatat că hotărârea a fost emisă fără respectarea prevederilor legale, deoarece era nevoie de un aviz de la Inspectoratul Şcolar Judeţean ori acest aviz nu există. Am considerat că este nelegală hotărârea respectivă şi am atacat-o în instanţa de contencios administrativ. Eu ştiu că acest liceu s-a înfiinţat cu avizul Ministerului Educaţiei, prin hotărâre de Consiliu Local. Este evident că atât administraţia publică de acolo şi ISJ Gorj trebuie să-şi facă împreună calcule, să vadă câţi elevi intră în următorul an şcolar în funcţie de evoluţia demografică. Ar trebui să existe o comunicare între autoritatea deliberativă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj”, a spus Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj.

Liceul, mutat la Valea cu Apă

Dănuţ Bălu, primarul din localitate, a spus că nu-şi doreşte ca acest liceu să fie închis, însă vrea o fundamentare corectă a numărului de clase de liceu ţinând cont de evoluţia demografică din zonă. ”Nu poţi să ai în clasa a VI-a 12 copii şi să prognozezi pentru anul viitor, la clasa a VII-a un număr de 19 copii. De unde ai scos diferenţa aceasta sau este pusă doar aşa ca să ai număr de posturi, de catedre? Nu ai de unde să aduci copii la Roşia, că aşa vrea domnul Işfan. Noi am spus să se pună conform legislaţiei şi au refuzat total. Noi ne aşteptam ca această hotărâre să fie atacată de prefect, în felul acesta s-a jonglat cu legea şi domnul Işfan nu rămâne fără loc de muncă”, a spus Dănuţ Bălu, primarul din Fărcăşeşti.

Consiliul Local şi primarul Bălu au gândit o nouă soluţie pentru învăţământul din Fărcăşeşti. ”Avem şcoala ”Victor Popescu” care este destul de mare, are 14 săli de clasă şi noi intenţionăm să mutăm ciclul liceal şi seral aici. Să nu se mai ducă la Roşia Jiu, la 50 de metri de oraşul Rovinari, ci să vină la ”Victor Popescu, în satul Valea cu Apa. Aici avem două şcoli primare care s-au desfiinţat şi am vrea să le reactivăm si în felul acesta lăsăm şcoala Victor Popescu cu clasele V-VIII şi liceu. Noi acum la Roşia Jiu avem trei schimburi, gimnaziul de dimineaţă, liceul de la ora 14.00 şi 18.00 seralul. Este un avantaj pentru cetăţenii din Fărcăşeşti, toată comuna Urdari ar veni către Fărcăşeşti, Negomir la fel. Cadrele didactice ar avea acelaşi număr de ore, nu s-ar schimba nimic, doar clădirea”,  a spus Dănuț Bălu, primarul din Fărcăşeşti. Autorităţile locale spun că vor discuta şi această variantă cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Investiţii

Potrivit autorităţilor locale din Fărcăşeşti, Liceul Roşia Jiu are arondate trei sate, toate trei măcinate de ani buni de lucrările din minerit. Este vorba de satele Roşia Jiu, Rogojelu şi Timişeni. Cu toate acestea, administraţia publică locală nu a neglijat niciodată această unitate de învăţământ. ”Consiliul Local şi Primăria au susţinut Liceul Roşia Jiu cu realizarea unui laborator de chimie, dotarea acestuia. Din 2012 de când sunt primar în cinci săli de clasă s-a pus parchet, s-a realizat o grădiniţă cu două săli, toalete şi vestiare moderne, s-a bituminat incinta liceului, s-a realizat magazie de lemne, s-a realizat parcare în faţa liceului. Domnul Işfan nu a făcut nimic pentru această unitate şcolară”, a spus Dănuţ Bălu, primarul din Fărcăşeşti. Conducerea ISJ Gorj refuză în continuare să dea un punct de vedere oficial legat de acest subiect.

BACALAUREAT

O certitudine rămâne însă faptul că Liceul Roşia Jiu nu excelează la capitolul învăţătură. În anul 2015, la examenul de Bacalaureat au promovat doar 16 elevi dintr-un număr de 43 de înscrişi. Din cei 43 de elevi înscrişi 12 elevi au făcut parte dintr-o promoţie anterioară anului şcolar 2014-2015. 

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: