Despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru un petec de pământ

Un proprietar din Târgu Jiu a reușit să obțină în instanță despăgubiri consistente pentru exproprierea unei parcele de teren aflate în zona centurii ocolitoare a municipiului. Deși lucrările la această investiție sunt stopate de circa doi ani, în instanță curg procesele expropriaților nemulțumiți de sumele oferite de stat.

Statul român, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pierde mai toate procesele cu deținătorii de terenuri expropriate pentru construcția variantei ocolitoare a municipiului Târgu Jiu.

De curând, proprietarul unui teren arabil de 784 de metri pătrați a reușit să obțină despăgubiri de 20 de ori mai mari decât i-a acordat inițial statul.

Ion P. a primit pentru bucata sa de pământ nu mai puțin de 4 lei/mp. Nu a fost întocmai mulțumit, așa că a dat statul în judecată, cerând bani mai mulți. Instanța a dispus în cauză efectuarea unei expertize de către trei specialiști și a decis, în cele din urmă, să acorde o despăgubire de 20 de euro pe metru pătrat.

„Admite acţiunea. Anulează cuantumul despăgubirilor de la poziţia 584 din Anexa nr. 2 la HG 689/19.08.2014 de 3142,72 lei pentru imobilul-teren în suprafaţă de 784 mp situat în municipiul Târgu Jiu, T203, P A16 cu numărul cadastral 48850, înscris în Cartea Funciară nr. 48850 a municipiului Târgu Jiu. Stabileşte valoarea de piaţă reală a despăgubirii în cuantum de 16.262 Euro la cursul BNR la data plăţii şi obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 16.262 Euro la cursul BNR la data plăţii şi a dobânzii legale aferente sumei menţionate de la data transferului dreptului de proprietate, 13.10.2014, la data plăţii efective. Obligă pârâtul la plata sumei de 5500 lei cheltuieli de judecată către reclamant”, a decis, pe 27 februarie, Tribunalul Gorj, sentința fiind cu apel.

Centură blocată în instanță

În plus, nu sunt premise ca lucrările la centura ocolitoare să fie reluate prea curând.

După ce licitația a fost anulată, singura firmă care a depus ofertă pentru obținerea contractului de execuție a atacat decizia în instanță. Tribunalul București a amânat cauza pentru 8 aprilie, „la solicitarea expresă a părţilor pentru soluţionarea dosarului aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj”.

Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu, de nici 20 de kilometri, ar fi trebuit să fie dată în folosință la sfârșitul anului 2016.

Vizualizări: 4,876

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: