Clemență pentru un fost secretar de primărie. Ce a cerut la instanță!

Remu Stamatie, fostul secretar al primăriei din Turceni, condamnat în două rânduri pentru fapte de corupție, dar fără a face pușcărie, a apelat la mila judecătorilor.

Fostul secretar are acum 69 de ani. El a fost condamnat definitiv, în vara anului 2014, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Mafia retrocedărilor”. Este vorba de celebrul dosar ce viza un schimb de terenuri în care a fost implicat și condamnat fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu.

Remu Stamatie a mai avut o condamnare cu suspendare pentru luare de mită, astfel că magistrații Curții Supreme au contopit pedepsele. A fost stabilit un termen de încercare de 8 ani, timp în care fostul secretar trebuie să se prezinte săptămânal la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Gorj.

Bătrân și bolnav, Stamatie a cerut judecătorilor modificarea perioadei stabilite pentru prezentarea la Serviciul de probațiune, la un interval de timp de 4-5 luni.

„De la data rămânerii definitive a sentinței de condamnare și până în prezent, cel în cauză a avut o conduită ireproșabilă, astfel cum rezultă din Raportul de evaluare întocmit de consilierii de probațiune, prezentându-se la un interval de 2 luni la Serviciul de Probațiune Gorj, astfel cum a fost stabilit prin sentința penală nr. 114/F din 20.09.2016 a Curții de Apel Pitești. Condamnatul are 69 de ani și prezintă afecțiuni de sănătate care îl împiedică a se prezenta cu o asemenea frecvență în continuare, din localitatea de domiciliu, Brănești, în localitatea Târgu Jiu”, au motivat judecătorii Curții de Apel Pitești, care i-au admis contestația.

Potrivit magistraților, condamnatul a făcut dovada imposibilității sale de a se deplasa din 2 în 2 luni într-o altă localitate din cauza afecțiunilor medicale de care suferă și a cheltuielilor relativ mari determinate de distanța mare pe care trebuie să o parcurgă de la domiciliul său până la sediul Serviciului de Probațiune Gorj, aproximativ 140 km dus-întors.

„În baza (...) admite sesizarea formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Curții de Apel Pitești, privind executarea sentinței penale nr. 121/F din 01 iulie 2013, pronunțată de Curtea de Apel Pitești, definitivă prin decizia penală nr. 210/A din 03.07.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de către persoana condamnată Stamatie Remu. În baza art.48 alin.2 din Legea nr.253/2013 și art. 95 alin.2 Cod penal, dispune modificarea obligației impuse condamnatului STAMATIE REMU, de a se prezenta la Serviciul de Probațiune Gorj, în sensul majorării perioadei stabilite prin sentința de condamnare, de la 2 luni, la 5 luni. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu contestație”, se arată în sentința din 24 februarie.

Vizualizări: 2,203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: