Polițist bătut în misiune. IPJ Gorj nu a făcut public cazul!

Un agent de poliție din Gorj a fost agresat în timp ce se afla în misiune. S-a întâmplat în comuna Turcinești, acolo unde omul legii a încercat să aplaneze un conflict în familie. Numai că s-a trezit îmbrâncit, pus la podea și strâns de gât. Deși nu era singur, polițistul a scăpat cu greu din mâinile agresorului. Poliția din Gorj nu a vorbit despre acest caz de ultraj. A prezentat doar situația unui bărbat evacuat din locuință și pe numele căruia a fost deschis un dosar penal pentru violență în familie. Nici pomeneală despre agresiune, deși agentul de poliție a obținut un certificat medico-legal care atestă că a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

S-a aflat despre această situație după ce un bărbat de 41 de ani din comuna gorjeană Turcinești a fost condamnat, zilele trecute, la 10 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj în variantă agravată.

Judecătoria Târgu Jiu a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În acest timp, inculpatul trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Turcinești sau a Școlii Gimnaziale „Grigore Geamănu” Turcinești.

Instanța a constatat că inculpatul a fost reţinut în cauză pentru o perioadă de 24 de ore şi arestat preventiv, de la data de 10.10.2019 la data de 03.11.2019 inclusiv. În plus, judecătorii l-au obligat să plătească părţii civile daune morale. Sentința nu este definitivă.

Filmul ultrajului

Incidentul a avut loc în seara zilei de 9 octombrie 2019. În jurul orei 20:00, lucrătorii de poliție B.G. și L.B.L. au fost direcționați de către ofițerul de serviciu de la Poliția Orașului Bumbești-Jiu către comuna Turcinești, unde era reclamat un conflict în familie.

Ajunși la imobilul respectiv, agenții de poliție au aflat de conflict de la unul dintre fiii inculpatului, cel care a și sunat la 112. Cei doi polițiști au intrat într-o încăpere a locuinței în care se afla bărbatul reclamat, acestuia din urmă reproșându-i-se de către membrii familiei consumul excesiv de alcool.

Agentul de poliție B.G. le-a solicitat celor doi soți cărțile de identitate, însă bărbatul a refuzat. A spus că nu se legitimează la el în casă și le-a cerut polițiștilor să părăsească locuința. A fost scânteia care a aprins întregul scandal.

Iată cum a fost descrisă întreaga situație la instanță: „La un moment dat, între organele de poliție și inculpatul C.I. s-au interpus băieții acestuia, întrucât tatăl lor devenise violent și se îndrepta spre persoana vătămată B.G. De asemenea, inculpatul C.I. a încercat să-l împingă pe B.G. și la un moment dat l-a atins în zona bărbiei cu pumnul, B.G. s-a ferit, iar agresorul s-a dezechilibrat, aceștia continuând să se îmbrâncească. La un moment dat, agresorul l-a prins cu mâinile de gât pe B.G., au alunecat și au căzut pe gresie, persoana vătămată B.G. fiind pe podea, iar inculpatul C.I. peste el, strângându-l cu mâinile de gât”.

Celălalt polițist a încercat să-l imobilizeze pe agresor. „Când s-au ridicat în picioare, inculpatul C.I. l-a lovit din nou pe B.G. cu pumnul în zona feței, iar cu picioarele în zona corpului. Pentru a-l imobiliza pe inculpatul C.I. au fost necesare circa 20-25 de minute, timp în care acesta i-a adresat amenințări lui B.G, în sensul că-l omoară și că îi va căuta familia”, se mai arată în actele de urmărire penale administrate în cauză.

Polițistul agresat a obținut un certificat medico-legal, leziunile traumatice necesitând pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost reținut pe o perioadă de 24 ore, începând cu data 10.10.2019, ora 03:35. Agresorul a fost arestat preventiv pentru o lună, iar ulterior plasat sub control judiciar.

În timpul audierilor, bărbatul a confirmat conflictul iscat în locuința sa, însă nu a recunoscut că l-ar fi lovit pe vreunul dintre polițiști. La instanță însă, agresorul a regretat și recunoscut săvârșirea faptei și împrejurările în care aceasta s-a produs.

Bărbatul este cunoscut cu antecedente penale, având în cazier o amendă penală pentru o faptă de lovire sau alte violențe.

Cum a prezentat IPJ cazul

IPJ Gorj a ținut departe de opinia publică acest scandal de ultraj. În buletinul de presă de la vremea respectivă, Poliția a relatat doar cazul de violență în familie.

„La data de 9 octombrie a.c., polițiști din cadrul Postului de Poliție Turcinești au fost sesizați de o femeie, de 36 de ani, din comuna Turcinești, despre faptul că soțul său, de 41 de ani, ar fi amenințat-o cu acte de violență, atât pe ea cât și pe cei doi copii ai acestora, în vârstă de 14 și 16 ani, provocându-le tuturor o stare de temere. În cauză s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violență în familie. Totodată, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, agresorului fiindu-i interzis să se apropie la mai puțin de 50 metri de persoana vătămată și de fiii acestuia, respectiv de reședința unde locuiesc”, potrivit buletinului de presă din 10 octombrie.

A cerut daune morale de 20.000 lei

Polițistul vătămat s-a constituit parte civilă în proces, cu suma de 20.000 de lei, reprezentând daune morale. Instanța a considerat însă că este suficientă suma de 2.500 de lei pentru repararea prejudiciului moral suferit.

Galerie foto


Vizualizări: 7,002

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: