Despăgubiri pentru o obște din județul Gorj

Curtea de Apel Alba Iulia a obligat definitiv Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Alba și Ocolul Silvic Sebeș să plătească suma de 100.880 de lei, cu titlu de despăgubiri, unei obște din Gorj.

Inițial, la instanța de fond, Obștea Bercești-Vlădoi a obținut despăgubiri de aproape 500.000 de lei, dar instanța de apel a decis, în final, reducerea de aproape cinci ori a sumei pe care trebuie să o primească reclamantul.

Obștea Bercești-Vlădoi a obținut încă din 2010 reconstituirea dreptului de proprietate pe o suprafață forestieră de 412,54 ha, din zona Munților Șureanu, în temeiul Legii 1/2000. Asta după câțiva ani de judecată, timp în care Romsilva, prin structurile din Alba, a exploatat suprafețe de pădure.

Judecătorii Curții de Apel și-au explicat astfel sentința, care este definitivă: ”În contextul în care, astfel cum s-a reținut din contractul de vânzare-cumpărare rezultă că masa lemnoasă s-a vândut pe picior, iar cheltuielile cu curățarea și exploa­tarea au fost în sarcina beneficiarului, iar nu a pârâtei, Curtea constată că în cauză beneficiul realizat la care este îndreptățită reclamanta este suma încasată pentru contravaloarea masei lemnoase prin cele două facturi, respectiv 54.880 de lei. Adăugând această sumă la cea recunoscută de către pârâtele apelante, 46.000 de lei, se reține că suma totală la care este îndreptățită reclamanta și care este justificată prin raportare la dispozițiile art. 135 din Codul Silvic și art. 40 din Legea nr. 1/2000 este în cuantum de 100.880 de lei. În consecință, se impune admiterea apelului pârâtelor și schimbarea în parte a sentinței primei instanțe în sensul admiterii în parte a acțiunii și a obligării pârâților la plata sumei de 100.880 de lei cu titlu de despăgubiri”.

Vizualizări: 2,443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: