Candidoza vaginală. Cauze, simptome și tratament

Ca și femeie te poți confrunta cel puțin o dată în viață cu candidoza vaginală care este o infecție cauzată de o ciupercă ce aduce cu sine anumite simptome neplăcute iar de cele mai multe ori aceasta poate să recidiveze.

În urmă unor studii efectuate de specialiști sau observat că 3 din 4 femei sunt afectate de candidoza vaginală cel puțin o dată în viață, iar la unele dintre aceste persoane aceste episoade se pot repeta chiar și după ce aceasta a fost tratată în primă fază.

Deși candidoza vaginală nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală aceasta îți poate afecta starea de bine și poate reveni în cazul în care tratamentul nu este unul corespunzător.


Cauzele candidozei vaginale

Cauzele pentru care această ciupercă denumită Candida Albicans poate apărea sunt multiple.

Vaginul unei femei conține un amestec echilibrat de bacterii care acționează pentru a preveni creșterea excesivă a speciilor de candidă

Însă acest echilibru poate fi uneori perturbat în anumite situații precum:

  • Dezechilibrul la nivelul florei bacteriene atunci când bacteriile care previn dezvoltarea excesivă a acestei ciuperci nu mai reușesc să acționeze în mod optim și astfel apare infecția;
  • Tratamentul cu antibiotice poate fi o cauză care duce la dezechilibrarea florei microbiene din vagin;
  • Dezechilibrele hormonale precum perioadele din timpul sarcinii care fac ca PH-ul de la nivelul mucoasei vaginale să se schimbe, pot duce la apariția infecției;
  • Folosirea anticoncepționalelor care cresc nivelul de estrogen din organism pot avea ca și efect dezvoltarea unei astfel de infecții fungice;
  • Diabetul zaharat sau bolile autoimune pot fi o altă cauză care prin natura lor dezechilibrează organismul;
  • Folosirea unor haine prea strâmte sau a lenjeriei intime din materiale sintetice pot contribui la dezvoltarea ciupercii în această zonă unde este un mediu proprice pentru dezvoltarea acesteia;

Simptomele infecției vaginale cu Candida

Candidoza vaginală poate să aibă multiple simptome în funcție de tipul infecției însă de regulă aceasta nu reprezintă un pericol major, decât în cazul în care aceasta are o formă invazivă și nu este tratată în mod corespunzător.

Cele mai comune simptome ale candidozei vaginale sunt:

  • Senzație de mâncărime, arsură sau durere la nivel vaginal;
  • Durere sau disconfort la urinare sau în timpul actului sexual;
  • Secreții vaginale anormale.

Tratament pentru candidoza vaginală

Există foarte multe specii de candidă care pot duce la infecții diferite iar fiecare dintre această specie va răspunde la un anumit tip de tratament.

După ce s-a stabilit diagnosticul de către medicul specialist se va recomanda schema potrivită de tratament antifungic care poate fi sub forme diverse:

  • Tratamente topice precum geluri sau creme care se aplică la nivel local;
  • Tratamente orale precum tablete capsule sau diferite substanțe lichide care se administrează pe cale orală;
  • Tratamente intravaginale precum ovule


Insuflațile vaginale cu ozon sunt un tratament naturist care nu produce efecte adverse asupra organismului și are un efect antibacterian și antiinflamator direct în locul afectat, folosindu-se de un ozon medical,  o moleculă cu trei atomi de oxigen. 

În general terapiile cu ozon au un efect imediat și te vei bucura de o stare de bine dar și de o tratare naturală și rapidă a candidozei.

 În funcție de tipul candidozei și de gravitatea acesteia cât și de recurența infecțiilor tratamentele pot fi de scurtă durată sau se pot repeta pentru a se asigura că aceasta nu va recidiva. 

Vizualizări: 1,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: