Despăgubiri pentru un polițist achitat pentru mită

Un polițist din Gorj, achitat pentru mită în celebrul dosar „Mafia cărbunelui”, a dat IPJ Gorj în judecată, solicitând să fie despăgubit cu peste 30 de mii de lei. Polițistul a fost mutat cu serviciul de la Turceni la Motru, la 65 km distanță de domiciliu, după ce în toamna anului 2015 a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

Patru ani mai târziu, Gheorghiță Vîlceanu a fost achitat definitiv și repus în toate drepturile, însă susține că nu a fost despăgubit și pentru „mutarea abuzivă”.

Din agent de poliție la Turceni, bărbatul a fost pus la dispoziția unității și încadrat în condiții normale de muncă, fiindu-i stabilite sarcini și atribuții pe linie de secretariat în cadrul Poliției Municipiului Motru.

După achitare, în vara lui 2019, Vîlceanu a fost numit ajutor șef de post la Mătăsari. De asemenea, s-a dispus compensarea drepturilor salariale de care a fost privat în acest timp, fără a i se achita și cheltuielile de transport.

Pentru asta, polițistul a dat IPJ Gorj în judecată, dar Tribunalul Gorj a respins cererea. Pe 8 aprilie, Curtea de Apel Craiova i-a admis recursul: „Casează sentința și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Definitivă”.

Polițistul Vîlceanu a cerut să-i fie achitate cheltuieli de transport de aproape 33.000 de lei.

În urmă cu aproape șase ani, 12 polițiști gorjeni au fost trimiși în judecată sub acuzația că au luat mită de la persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de la CE Oltenia, în special de la termocentrala Rovinari. Un singur polițist a ajuns să fie condamnat în acest dosar. El se află în prezent în pușcărie, primind la începutul anului o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

 actualizare: Gheorghiță Vîlceanu, polițitst, a transmis următoarea replică: “Nu am fost judecat pentru infracțiunea de luare de mită în dosarul menționat de dvs., ci pentru infracțiunea de abuz în serviciu, constând în aceea că aș fi aplicat trei amenzi contravenționale mai mici decât cele pe care le săvârșiseră contravenienții, la data de 09.02.2015, și pentru această faptă am fost achitat definitiv de Curtea de Apel Craiova.

După punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva mea, deși nu săvârșisem vreo faptă penală, IPJ Gorj m-a mutat abuziv la circa 65 de km de domiciliu și de fostul loc de muncă, care era la Poliția Turceni și nu mi-a plătit cheltuielile de transport, cu toate că eu consider că ar fi trebuit să le platească, motiv pentru care am acționat în instanță IPJ Gorj.

Nu mi-a fost cerut acordul pentru publicarea acestui articol și nici măcar un punct de vedere vizavi de procesul civil care se află în derulare, motiv pentru care îl consider defăimător la adresa mea”.

Vizualizări: 3,500

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: