Despăgubirile pentru refugiaţi întârzie de ani de zile

Gorjenii care au solicitat despăgubiri pentru bunurile sechestrate sau rămase în Basarabia după părăsirea forţată a acestor locuri aşteaptă de ani de zile banii cuveniţi. La nivelul judeţului 40 de cereri din cele 150 au fost aprobate până acum şi transmise la Bucureşti, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, însă despăgubirile se lasă aşteptate.

În judeţul Gorj peste 150 de persoane au depus cereri la Comisia Judeţeană pentru Aplicarea Legii 280/2003, însă doar 40 au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Camil Deaconu, reprezentantul acestei comisii spune că ultimul termen de depunere al cererilor pentru acordarea despăgubirilor a fost 1 mai 2007, însă de atunci nimeni nu a primit banii cuveniţi. „Dintre cei 40 care au fost aprobate de Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor majoritatea sunt din Târgu Jiu, din comuna Ioneşti, Motru, Stăneşti, Târgu Cărbuneşti şi Mătăsari. De obicei sunt moştenitorii legali şi testamentari care solicită despăgubiri pentru locuinţe, terenuri agricole sau pentru recolta neculeasă din anul evacuării. Nimeni nu a primit sumele de bani solicitate”, spune Camil Deaconu.

Aşteaptă, aşteaptă..

În această situaţie se află şi Radu Ciobanu, administratorul societăţii Guardo Tours din Târgu Jiu. Socrul său, cunoscutul poet Sergiu Cosciud, s-a refugiat în comuna Stăneşti din judeţul Gorj în anul 1944. Anul trecut scriitorul care a fost forţat să îşi părăsească locurile natale din Stoicani, Basarabia şi să îşi abandoneze bunurile a trecut în nefiinţă, însă demersurile sale de a-şi recupera proprietăţile sunt continuate de moştenitori. Deşi cererile au fost aprobate până la ora actuală cei cărora le-au fost recunoscute drepturile nu au primit nici un ban. „Socrul meu a decedat, dar am găsit documente trimise de el la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Mai sunt cazuri la noi în judeţ. Documentaţia a fost întocmită în urmă cu patru-cinci ani şi a fost înaintată Prefecturii Gorj. De acolo au mers mai departe, la Bucureşti. Este vorba despre o locuinţă, despre utilaje agricole, terenuri sau diverse bunuri pentru care solicităm despăgubirea, însă până acum nu am primit nici un ban”, explică Radu Ciobanu.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: