Despăgubirile pentru secetă ajung la o treime dintre fermieri

Din cei peste 25.000 de fermieri gorjeni înregistraţi la APIA, doar aproximativ 8.000 de cetăţeni au depus cereri ca să primească despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Astfel, la nivel naţional Gorjul se situează la jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte numărul solicitărilor pentru ajutorul de minimis. Conducerea Direcţiei Agricole Gorj spune că principalii vinovaţi de această situaţie sunt primarii care nu s-au implicat în mediatizarea informaţiilor despre acest sprijin financiar.

Primarii gorjeni sunt acuzaţi de către noul director al Direcţiei Agricole Gorj de faptul că nu i-au sprijinit pe fermieri ca să primească despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Dan Tănăsescu spune că din unele localităţi nu s-au înregistrat decât cel mult 20-30 de cereri pentru ajutorul de minimis. “Sunt mulţi primari care nu s-au implicat în activitatea de mediatizare a ajutorului de minimis. La alegerile locale, când au avut nevoie de voturi, au mers din poartă în poartă pentru a sta de vorbă cu oamenii. Acum, când fermierii puteau să ia bani pentru culturile afectate de secetă, pe mulţi primari nu i-a interesat. Ba chiar i-au lăsat pe cetăţeni să vină de la distanţe mari la Târgu Jiu pentru a-şi depune cererile, deşi i-am rugat să strângă documentele un reprezentant al primăriei şi să le aducă la Direcţia Agricolă”, a declarat Dan Tănăsescu, director interimar al Direcţiei Agricole Gorj.

Tănăsescu a mai precizat că angajaţii instituţiei au lucrat şi în zilele de sâmbătă şi duminică pentru a putea primi cât mai multe cereri. “Am înregistrat 7.720 de cereri pentru o suprafaţă de 17.507 hectare. Cele mai multe vizează distrugerea culturilor de porumb, grâu, plante de nutreţ, ovăz şi orzoiacă. La nivel naţional, Gorjul se află cam pe la jumătatea clasamentului privind absorbţia de fonduri”, a menţionat Tănăsescu.

CUANTUM

Agricultorii gorjeni, care deţin suprafeţe de teren cuprinse între 1-10 hectare, au avut posibilitatea să solicite despăgubiri pentru culturile afectate de secetă, până la data de 15 octombrie. Cuantumul ajutorului de minimis este de 100 de lei/hectar. Banii urmează să intre în conturile celor care au depus cereri începând cu data de 1 noiembrie.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: