Detectoriștii au găsit din nou muniție neexplodată

Posesorii autorizați de detectoare de metale au găsit din nou muniție neexplodată, de data aceasta la Lelești, în județul Gorj. Aceștia au anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență. La locul cu pricina s-a deplasat o echipă pirotehnică, iar în urma săpăturilor au ieșit la lumină 2 proiectile și 4 grenade care provin din bătăliile purtate în Primul Război Mondial. 

"Chiar dacă peste aceste elemente de muniție neexplodate a trecut foarte mult timp, ele erau încă active și o mișcare greșită ar fi putut genera o tragedie. Din fericire, băieții aceștia care le-au găsit sunt profesioniști și știu ce trebuie să facă în astfel de situații. Elementele de muniție au fost ridicate de echipa pirotehnică în vederea depozitării și distrugerii controlate", arată ISU Gorj pe pagina de socializare.

Asociația "Detecții Gorj” este formată din Valentin Cîrstea, Viorel Vîlceanu, Ion Savoiu și Dorin Chirion. Acum câteva săptămâni aceștia au găsit muniție neexplodată la Schela, în Poiana lui Mihai.

Aceștia au povestit cum au făcut noua descoperire. "Fiind o mare sărbătoare (Înălțarea Sfintei Cruci), am avut și noi o zi recreativă, specifică hobby-ului nostru: detecția de metale. Și unde puteam să o sărbătorim altundeva decât prin pădurile patriei? Numai că, în loc de artefactele la care ne așteptam, am dat iarăși de muniție neexplodată din primul război mondial. De această dată, eu și colegul Vali Cîrstea am fost în Pădurea Stroești, descoperind două obuze calibru 76 mm și 4 grenade, toate neexplodate, cu muniție activă. Procedurile sunt stricte în astfel de situații și nimeni nu-și permite să se joace: au fost anunțate imediat - prin numărul unic de urgență 112 - organele de poliție ale IPJ Gorj și specialiștii ISU Gorj, care în scurt timp și-au făcut apariția, luând măsuri de securizare a zonei și de ridicare a muniției, în vederea distrugerii controlate", a spus Viorel Vîlceanu.

Detectoriștii au constatat că unul dintre elementele de muniție fusese dezgropat anterior de altcineva, care nu a anunțat autoritățile. "Am observat în pădure urme de săpături, făcute de terțe persoane, una din acestea fiind chiar în locul în care noi am descoperit una din grenadele cu muniție activă. Din păcate, cel sau cei care au săpat înaintea noastră nu au catidisit să îngroape la loc elementul de muniție. Ei nu se gândesc că astfel de acțiuni pot pune în pericol viața semenilor lor! Ne alăturăm și noi solicitărilor repetate făcute de ISU și facem apel la toți cei care descoperă, accidental sau nu, muniție neexplodată, să anunțe imediat autoritățile. Să se gândească la faptul că pădurile sunt intens circulate în această perioadă de o mare varietate de oameni, de la crescătorii de animale la culegătorii de ciuperci sau familii dornice să-și petreacă timpul liber în natură. Mulțumim încă odată pirotehniștilor ISU pentru solicitudinea și operativitatea de care au dat dovadă", este mesajul celor de la Detecții Gorj.

(A.A.)

Vizualizări: 1,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: