Deţinuţii, hrăniţi cu 3,7 lei pe zi. Propunerea Ministerului Justiţiei!

Valoarea financiară a normelor de hrană pentru persoanele private de libertate ar urma să fie majorată cu aproape 50%, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Asta înseamnă o creștere de la 3,76 lei la 5,51 lei/zi/persoană, fără TVA.
Potrivit referatului de aprobare publicat pe site-ul MJ, la întocmirea proiectului au fost avute în vedere și modificările aduse de Legea nr. 61/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică și siguranţă naţională, prin care s-au stabilit, printre altele, plafoane calorice minime și maxime pentru normele de hrană specifice persoanelor private de libertate.
„În vederea elaborării proiectului de ordin al ministrului Justiţiei a fost numită o comisie formată din specialiști din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și din unităţile subordonate, aceasta stabilind normele financiare de hrană pentru persoanele condamnate, prin stabilirea unor noi valori financiare a normelor de hrană acordate deţinuţilor. Astfel, de la 3,76 lei/zi/persoană fără TVA, corespunzătoare valorii actuale a normei 17, pentru această normă de hrană noua valoare fiind stabilită la 5,51 lei/zi/persoană, fără TVA”, se arată în referat.
MJ a întocmit, în paralel, și un alt proiect de ordin pentru aprobarea normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare.

Vizualizări: 303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: