Dezastrul de la Alunu a semănat groază în Gorj. “Murim sub excavatoare”

Scenele de coșmar surprinse, joi, în Cariera Alunu, i-au speriat și pe minerii din Gorj. Angajații Complexului Energetic Oltenia se tem pentru viețile lor mai ales că știu că și ei lucrează cu același tip de excavatoare. Utilajele sunt vechi și oricând există riscul ca nenorocirea de la Alunu să se repete în Gorj, dar cu efecte mult mai grave.

În lipsă de retehnologizări, excavatoarele din cariere devin adevărate pericole pentru mineri. O recunoaște și un sindicalist din Gorj. Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, spune că riscul este unul major, mai ales că nu s-au mai făcut investiții în carierele de cărbune. “La noi, la Gorj, putem să le vedem mâine sau poimâine, nu vor trece luni sau ani de zile până să se prăbușească și la noi excavatoarele, pentru că sunt aceleași ca și la noi. Cariera de la Alunu a fost a Complexului Energetic Oltenia. A lucrat tot pe retehnologizările făcute pe timpul comuniștilor și apoi puțin după Revoluție. Nu mai avem meseriași, nu mai avem bani, nu mai ai cu cine să mai faci reparații, retehnologizări. E o lipsă majoră de investiții”, a spus Bunoaica.

Sindicalistul susține că și investițiile care se fac sunt mai mult de formă și, în orice clipă, orice excavator din Gorj poate să cedeze: „Eu am spus că se va întâmpla treaba asta. Iată că s-a întâmplat la Vâlcea. Dumnezeu a fost bun cu noi că nu s-a întâmplat la noi. Putea să fie în funcționare. Cinci, șase oameni puteau fi morți acolo. Sunt sigur că se va întâmpla și la noi. Pericolul este iminent. Atât minerii, cât și energeticienii din Gorj sunt în pericol. Totul e chinezărie, mai mult s-au vopsit piese decât să se repare și în termocentrale. De-asta vrem ca oamenii să plece acasă mai devreme. Nu pot să accept să moară prin cariere și termocentrale. Decât să punem viața oamenilor în pericol, mai bine s-o închidă odată”.

„Îi voi băga pe toți în pușcărie!”

Nicu Bunoaica vrea să facă noi adrese premierului Viorica Dăncilă și ministrului Energiei prin care să-i anunțe de pericolele din cariere. Și ei lucrează cu excavatoare asemănătoare celui care s-a prăbușit la Alunu. „Excavatoarele cad și domnii de la partide, de la PSD, se întâlnesc la restaurante să împartă mălaiul, s-au întâlnit cu toți liderii de sindicat să împartă voturi și noi murim în cariere. Eu am spus peste tot, și la noi, și la București, am spus că suntem aproape de faliment și că excavatoarele vor cădea și pe noi. Nu mai este mult. Oamenii politică să mai lase găinăriile și interesele personale! Dacă se va întâmpla așa ceva la noi în carieră, pe toți îi voi băga pe toți în pușcărie. Cad excavatoarele pe noi. Grupurile energetice și carierele trebuie întreținute. Trebuie investiți bani. Dacă vrei siguranță, trebuie investiți bani. Voi face o nouă adresă către premier, să anunț că suntem în pericol și chiar m-am speriat, m-am îngrozit când am văzut ce s-a întâmplat”, a mai spus liderul de sindicat.

Vizualizări: 12,392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: