Dezmăţ în primărie! Au vorbit la telefon pe banii contribuabililor

Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de aproape un milion de lei la Primăria Ioneşti. Printre sporuri acordate ilegal şi alte cheltuieli constatate nelegale de inspectorii Curţii de Conturi, la Primăria Ioneşti s-a vorbit mult şi la telefon. Cele mai multe apeluri au fost făcute în străinătate.

În total, notează Curtea de Conturi, în perioada ianuarie 2015 - septembrie 2017 s-au înregistrat depăşiri ale valorilor facturilor de telefonie mobilă cu suma de 5 mii lei, reprezentând apeluri internaţionale, SMS internaţionale, internet tarifat, servicii marketing, donaţii, servicii cu suprataxă. Concret, şefii primăriei, care plătesc factura la telefon din banii publici, şi-au sunat rudele în străinătate, au stat pe internet prea mult ori au făcut donaţii din bugetul local.

Mai mult decât atât, angajaţii Primăriei Ioneşti nici nu s-au prea sinchisit să recupereze bani de la cetăţeni. Sumele reprezintă taxele şi impozitele locale. Peste 200 de mii de lei ar fi trebuit să încaseze autorităţile locale, însă nu s-au încasat şi nici nu s-au demarat procedurile de executare silită, aşa cum prevede legea în astfel de situaţii.

Sporuri ilegale

Secretarul comunei va trebui să vină cu bani de acasă după ce inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că acesta a primit, ilegal, în 2016, 42 de mii de lei. Alţi peste 100 de mii de lei au ajuns, tot fără bază legală, în buzunarele salariaţilor. Mai mult, aceştia au primit şi sporuri care s-au dovedit a fi ilegale. Ne referim la sporul de dispozitiv în procent de 25% şi spor de confidenţialitate în procent de 10%. Pentru achitarea acestor sporuri, bugetul comunei a fost prejudiciat cu aproximativ 150 de mii de lei într-un singur an, iar salariul şefului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a fost majorat, ilegal, cu 30 de procente.

Vizualizări: 2,931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: