Dezminţire solicitată de procurorul Grecu

Subsemnatul Grecu Laurenţiu Marius, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecătoria Tg Jiu va informez ca in urma publicării articolului denigrator Ciobotărică, executat de mafia politică din Gorj la data de 13.05.2015 si preluării de către publicaţia dvs. a unor articole apărute in publicaţia on line eNaţional.ro am formulat Cerere de apărare a reputaţiei profesionale către Consiliul Superior al Magistraturii.
În şedinţa din data de 28 iunie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul mass media referitoare la activitatea și cariera mea, in calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe  lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt nefondate şi mi - au afectat reputaţia profesională.
Consiliul Superior al Magistraturii a reţinut ca „prin opiniile exprimate în cuprinsul materialelor de presă menţionate, s-a indus ideea că procurorul Grecu Laurențiu Marius a efectuat acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, acesta fiind instrumentat la ordin politic. S-a mai susţinut că magistratul s-a aflat în stare de incompatibilitate la momentul instrumentării cauzei penale, dar şi faptul că, după dobândirea calităţii de magistrat, procurorul ar fi desfăşurat activităţi economice, fiind implicat în săvârşirea unor fapte de natură penală.
Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că acuzaţiile referitoare la activitatea și cariera domnului procuror în sensul efectuării unor acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale, existenţa unei incompatibilităţi, desfăşurarea de activităţi economice şi implicarea în săvârșirea a numeroase fapte penale, sunt nereale şi lipsite de suport probator. Atât sesizările disciplinare cât şi cauzele penale  privindu-l pe domnul procuror au fost soluţionate de organele competente prin clasare, anterior publicării materialelor de presă în discuţie. ”
Comunicatul de presa il puteti vizualiza la adresa http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/29_06_2016__81536_ro.htm.
Având in vedere ca, in urma verificărilor efectuate atât de Inspecţia Judiciara cat si cele ce au făcut obiectul numeroaselor dosare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si Direcţia Naţionala Anticorupţie absolut toate aspectele reliefate de publicaţia dvs. sunt nereale si denigratoare, va solicit sa publicaţi in trei editii din ziua de luni in ziarul Pandurul (atât in varianta printata cat si pe site) o dezminţire intitulata „Ziarul Pandurul prezintă public scuze domnului procuror Laurenţiu Grecu“ in care sa se precizeze ca autorul articolului a făcut afirmaţii nereale si ca s-a comis o eroare preluând, fara a verifica, articole publicate de publicatii indoielnice. Preluarea, fara a verifica veridicitatea afirmaţiilor nu va absolvă de culpa.
Precizez ca preluarea articolelor de pe www.eNational.ro a fost făcuta de către dvs. la ora 00.03 adică imediat după momentul apariţiei articolelor pe acest site, fapt ce demonstrează ca aveaţi cunostiinta de iminenta apariţiei acestora si intareste ideea ca nu aţi urmărit informarea corecta a publicului ci denigrarea mea ca procuror si a instituţiei Parchetului, din motive numai de dvs. ştiute.
Într-un stat de drept, nimeni şi cu atât mai mult un reprezentant al mass media (posibil formator de opinie), nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar.
Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea procurorului.
Susţinerile publice ale articolelor mai sus menţionate induc în rândul opiniei publice ideea că activitatea mea ca procuror nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, subminând, astfel, autoritatea şi aducând atingere independenţei sistemului judiciar.
Mai mult, prin afirmaţiile expuse anterior au fost depăşite limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de dispoziţiile articolului 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Afirmaţiile din spaţiul public, nu au fundament şi constituie, în fapt, o diseminare a unor informaţii tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a mea, încercând să se acrediteze ideea că  activitatea magistraţilor implicaţi în procesul judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art.2 din Codul de procedură penală, potrivit căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege. 
Autorilor acuzaţiilor le incumbă obligaţia de a furniza o bază factuală precisă şi fiabilă, proporţională cu natura şi forţa afirmaţiilor lor, îndatorire pe care însă autorii articolelor nu au îndeplinit-o. Totodată, modalitatea de exprimare, creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie.
 Astfel, prin afirmaţiile făcute s-a indus ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiţiei, în sensul că se instrumentează dosare penale sub influenţa unor factori de natură politică şi nu pe baza probelor aflate la dosar.
O atare idee privind nerespectarea legii de către magistraţi si lipsa de independență a acestora are drept consecinţă alterarea majoră a încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistratului apărarea drepturilor sale o aşteaptă.
Toate afirmaţiile făcute in articolele menţionate, au drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a Parchetului cu un impact profund asupra justiţiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a le amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară.
In lumina celor ce preced, pentru a evita un posibil litigiu la instanţa de judecata,  si pentru a face un pas in sensul reparării prejudiciului de imagine pe care mi l-aţi adus mie si instituţiei, va solicit sa luaţi act de prezenta si sa publicati in trei editii din ziua de luni in ziarul Pandurul (atât in varianta tipărita cat si pe site) o dezminţire intitulata „Ziarul Pandurul prezintă public scuze domnului procuror Laurenţiu Grecu“ in care sa se precizeze ca autorul articolului a făcut afirmaţii nereale si ca s-a comis o eroare preluând, fara a verifica, articole apărute in publicaţii îndoielnice.
Totodată, va solicit sa ştergeţi din arhiva electronica www.pandurul.ro atât a articolului sus menţionat cat si preluările de pe situl www.eNational.ro.
In speranţa ca veţi înţelege gravitatea acţiunilor dvs. jurnalistice si veţi acţiona in consecinţa, va asigur de întreg sprijinul si colaborarea mea.
29.06.2016
Laurentiu Grecu

Vizualizări: 1,012

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: