Dictatura și Occidentul

Fir-ar ea să fie de dictatură, nea Nelule! De nimic nu mai sunt buni cârlanii ăștia neo-neo-comuniști! Degeaba ai partidul stat, dacă statul e vasal la Ieuropa. Stau ăia cu ochii pe democrație ca pe butelie, da-le-ar democrația pe nas să le dea! Degeaba faci partid-stat, dacă n-ai Scânteia (și doar atât!) care să nu-i iasă din vorbă. Cum dracu să faci dictatură doar cu Antena 3 și Cotidianul? Câți intelectuali să și arunci în pușcării? Canal nu mai ai, locurile la pârnaie sunt limitate, nici după ce-i scoți pe toți ai tăi n-o să-ți ajungă. Dar cel mai grav e cu ”agenturili străine”. Ptiu, drace! ”Financial Times vorbește din auzite”, a declarat Crin Antonescu deunăzi. Da, domnule președinte! La fel cum o fac The Economist, Frankfurter Allgemeine Zeitung, CNN, Le Monde, El Pais, New York Times, AFP, Reuters, Washington Post, Der Spiegel, Le Figaro și, desigur, Wall Street Journal. Niște nemernici manipulatori și dezinformați, cu toții! Jos presa străină! De fapt, jos presa în general, că nu știe, are interese, e plătită, nu înțelege strategia și crezul nostru.

Și uite, pentru cine nu credea că lătratul câinelui de pază al democrației funcționează, bungheala la referendum. Păi, s-ar fi făcut el vreodată cu cvorum, după decizia Curții, dacă nu urlau săptămâni întregi toate ziarele aservite? Cum adică, aservite cui? Aservite adevărului și bunului-simț. Aservite respectului pentru cititori. Da, oricât de politizate sau de plătite din bani murdari ar fi instituțiile de presă, respectul pentru propria meserie primează, în general. La Antena 3, acest respect nu există, dar, în general, ne putem baza pe el când vine vorba de publicații de prestigiu. Le Monde, de exemplu, este și ziar franțuzesc, și de stânga, și prieten cu Hollande, și tot a dat cu Victoraș de toți pereții. Ăia cui sunt aserviți, dacă-și bat cuie în propriile interese, domnilor USL-iști?

O să fie nasol în România, aici nu încape îndoială. Dar m-am mai liniștit un pic. Măcar n-o să mai facă Iliescu chiar tot ce vrea, nici Voiculescu. Nici n-au cu cine. Există niște standarde chiar și pentru marionete. Cu un hoț și-un puturos întinezi nobilele idealuri. Să vină alții! Uite, istericul de Șova, de exemplu, mi se pare că ar avea ceva vână de dictator autentic în el.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: