Director de şcoală, notat cu 0,9 puncte de primar! I-a fost şi elev!

Primarul Ionuţ Stan de la Albeni a dat, probabil cea mai mică notă din istoria concursurilor pentru director de şcoală, 0,9 puncte. Primarul a fost membru în comisia de concurs, organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj. Culmea este că primarul Ionuț Stan l-a notat cu mai puțin de un punct pe cel care a ocupat funcția de director timp de opt ani, în timp ce ISJ a acordat punctaj maxim. Cu toate acestea, fostul director a pierdut competiția în favoarea unei învățătoare din comună. Vasile Popescu, actualul director, va face contestație și chiar proces în instanță.

Directorul unității școlare din comuna Albeni, Vasile Popescu, ocupă această funcție de opt ani și spune că s-a pregătit de luni bune pentru acest concurs. Directorul susține că motivul pentru care a picat examenul este acela că nu este pe placul primarului, cel care i-a fost și elev timp de șase ani. În fapt, primarul Ionuț Stan și jurista primăriei l-au notat pe Vasile Popescu cu 0,9 puncte la oferta managerială, iar pe contracandidata acestuia, Oana Botanciu, cu 10. Directorul Popescu spune că s-a simțit umilit de punctajul acordat de autoritățile locale. ” Este ceva personal. Îl cunosc foarte bine, mi-a fost elev șase ani, dintr-a șasea până într-a XII-a la Liceul ”Tudor Arghezi” din Cărbunești. Asta este, când ajuți un om să ajungă într-o funcție, primești reversul medaliei. Primarul și jurista m-au notat cu 0,9 puncte, nici măcar un punct pe care îl dai oricărui elev care îți dă lucrarea doar semnată, ISJ m-a notat cu 9 și cele două cadre didactice, nota 10 fiecare. Este o situație jenantă pentru mine ca și cadru didactic, ca și om, ca și director. Nu este posibil ca celeilalte candidate să-i dai maxim și mie nici minim. Eu am luat-o ca pe ceva personal și voi face desigur contestație și nu mă voi opri doar aici”, a declarat Vasile Popescu, directorul școlii din Albeni.

A depunctat „discursul“

Directorul susține că primarul s-a băgat singur în comisie, fără să fie desemnat de Consiliul Local. ”Atâta timp cât tu te-ai băgat singur într-o comisie de evaluare și nu ești în stare să respecți anumite principii impuse de metodologie, lucrurile nu pot rămâne așa. M-am pregătit luni de zile pentru acest concurs și vine un fost elev și-mi spune că mătură cu mine, nu se poate, fiecare are o demnitate. Să se pună oricine în locul meu și nu i-ar conveni așa ceva”, a spus Vasile Popescu, directorul Școlii Gimnaziale din Albeni. 

Primarul din Albeni, Ionuț Stan, spune că l-a depunctat pe directorul școlii, Vasile Popescu, pentru că nu i-a plăcut oferta managerială a acestuia. Stan susține că nu are nimic personal cu directorul unității școlare, dar consideră că cea pe care a notat-o cu punctaj maxim, o învățătoare din comună, are planuri mari pentru școală. ”Eu atât am considerat că merită din discursul managerial. Doamna învățătoare și-a prezentat oferta în așa fel încât să aducă schimbări la școala din Albeni“. El explică şi acuzaţia că s-ar fi pus singur în comisie. „În metodologie scrie doi reprezentanți ai autorității locale. Nu trebuia să fiu propus de Consiliu Local. Eu vreau să fac ceva pentru școala Albeni cât voi fi primar. Nu vreau să discut ce a făcut el în acești opt ani. Eu, când am analizat planul managerial, nu am analizat dacă și-a făcut el treaba ca să-l depunctez, nu, am analizat discursul dumnealui cu planul managerial și l-am punctat în baza celor relatate de domnul director”, a spus Ionuț Stan, primarul din Albeni.

Contestațiile ar putea schimba rezultatul

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj spun că primarul a avut dreptul, prin metodologie, să dea note candidaților. Situația s-ar putea schimba dacă actualul director ar face contestație căci contestațiile vor fi soluționate de o comisie din care nu mai fac parte autorități locale ci autorități județene. ”A fost admisă doamna profesoră și fiind o singură funcție de director, ea va fi cea care va ocupa dacă în această perioadă nu se înregistrează nicio contestație și soluționarea nu va modifica acest rezultat provizoriu. Conform metodologiei, din comisie trebuia să facă parte doi reprezentanți ai autorităților locale, desemnați de autoritatea locală, care aveau dreptul să acorde o notă. Într-adevăr, au fost situații în care Consiliul Local a decis ca unul dintre reprezentanții autorității locale să fie chiar primarul acelei localități”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.  În prezent se depun contestații la sediul ISJ Gorj urmând ca directorii să rămână definitiv pe funcții după data de 16 decembrie.

Vizualizări: 9,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: