Cârciumaru: Nu pot să spun că voi rezolva vreodată problema cânilor

Societatea Edilitara, cea care gestionează serviciul de ecarisaj care se ocupă de câinii fără stăpân din Târgu Jiu, nu a prezentat până acum o situație consilierilor locali privind adopțiile și câinii de pe domeniul public și din padoc, deși avea această obligație lunar. Mai mult, Poliția Locală poate aplica și sancțiuni celor care au adoptat maidanezi și care nu îi țin în gospodărie. Autoritățile locale s-au arătat resemnate și au explicat că problema maidanezilor de pe străzi nu va fi rezolvată prea curând, spunând că nu au pârghiile necesare să stopeze acest fenomen.

Consilierii municipali din Târgu Jiu au avizat în urmă cu câteva luni un amendament în sensul în care Poliția Locală putea să intervină și să verifice, alături de reprezentanții serviciului de ecarisaj din subordinea Edilitara, dacă la domiciliul celor care au adoptat un câine mai este animalul respectiv sau nu. Puteau aplica și amenzi proprietarului în situația în care nu ar fi găsit patrupedul adoptat în respectiva gospodărie. Totodată, cei de la Edilitara aveau obligația să prezinte lunar o situație în ceea ce privește adopțiile, dar și efectivul de câini din padoc și de pe străzi. "Până în momentul de față, chiar dacă are atribuții stabilite prin hotărârea de Consiliu Local, Edilitara nu a prezentat niciun raport legat de situația câinilor adoptați sau adăpostiți în padoc. Am să fac o interpelare în sensul acesta, pentru că am constatat personal că sunt în continuare câini fără stăpân sau adoptați care sunt pe teritoriul orașului și probabil la proxima ședință de Consiliu vom primi, sper, dar voi face în scris să se respecte atribuțiile acestui serviciu", a declarat Eduard Berca, consilier local Târgu Jiu.
Cei de la Edilitara au spus că vor prezenta aceste situații lunar, dacă este nevoie, dar că nu știau de acel amendament. Mai mult, au explicat că nu sunt în măsură să aplice sancţiuni. "Verificări se fac, avem foarte multe sesizări, nu am aplicat amenzi, dar vreau să vă spun că foarte mulţi cetăţeni apelează la noi să ne ducem pentru că au foarte mulți câini de rasă, pe care nu îi mai pot stăpâni și devin agresivi. Până în momentul de față nu am dat amenzi pentru că nu suntem abilitați noi. Noi mai departe trebuie să facem către Direcția Sanitar Veterinară iar dumnealor, cu Poliția Animalelor, să aplice amenzi", a spus Alexandru Zaharia, directorul societății Edilitara.
Primarul din Târgu Jiu spune că nu poate rezolva această problemă. "Este o problemă generală și nu pot să spun că eu, Florin Cârciumaru, primarul de la Târgu Jiu, voi putea rezolva vreodată atâta timp cât această problemă nu se poate rezolva la nivel național, cât nu este o legislație care să permită primăriilor de a face mai mult decât ceea ce se face", a explicat primarul din Târgu Jiu.
REFLECTOR
Ce spun târgujienii despre experiențele care le-au avut în ceea ce privește câinii de pe străzi, dar și cu ce explicații vin autoritățile locale puteți afla în cadrul emisiunii Reflector ce va fi difuzată marți, 8 noiembrie, la Accent Tv, începând cu orele 18.30.

Galerie foto


Vizualizări: 1,301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: