Directori şcoli: „Işfan ne bagă cu capul în laţ”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a avizat luni toate statele de plată, urmând ca profesorii să-şi ia salariile cel târziu miercuri, cu zece zile de întârziere. „Sporul este legal”, insistă directorii, conflictul fiind departe de a fi stins.

Scandalul sporurilor din învăţământ a luat sfârşit luni, când ISJ Gorj a avizat la plată statele trimise de directorii unităţilor de învăţământ, chiar şi pe cele care prevedeau sporuri pentru condiţii vătămătoare. Directorii de şcoli aşteaptă acum ca ministerul să clarifice lucrurile astfel încât luna viitoare să nu se lovească din nou de refuzul celor de la ISJ. „Noi, directorii, suntem între ciocan şi nicovală. Ştatele le semnează directorul şi contabilul şef. Dacă le dăm jos sporurile şi suntem câştigaţi în instanţă, plăteşte directorul şi contabilul şef, nu plăteşte şcoala. Nu sunt suficient de ancoraţi în legalitate. Dacă s-a ajuns cu informaţia la cel mai înalt nivel, nu ştiu de ce se mai întârzie. De ce ministerul nu ia o poziţie clară, oficială?”, a spus Octavian Vladu, directorul Liceului Tehnologic Turceni.

„Domnul general ne instigă la a face falsuri”

Directorul Liceului Bâlteni, Constantin Deaconescu, susţine în continuare că inspectorul general, Ion Işfan, îi instigă în a face ilegalităţi. „Domnul general ne instigă la a face falsuri, mă obliga să tai sporul pe luna august. Ca să tai un spor, cum au făcut alte şcoli, eu trebuia să dau dispoziţie şi nu pot să dau dispoziţia de capul meu, trebuie să fac consiliu de administraţie să dau o altă dispoziţie de încadrare omului, fără spor, şi puteam să fac treaba asta cel târziu în 31 iulie pentru luna august. Dânsul ne bagă cu capul în laţ şi după aia să avem noi abuz în serviciu”, a declarat Constantin Deaconescu, directorul Liceului din Bâlteni. Acesta susţine că nici Corpul de Control al ministrului n-a ştiut să gestioneze situaţia. „Corpul de control n-a vrut să discute cu noi, n-a venit nici generalul să discutăm cu documente pe masă, n-am avut cu cine discuta”, a mai spus Constantin Deaconescu care a ţinut să dezvăluie un dialog pe care l-a avut cu şeful ISJ, Ion Işfan. „Mi-a zis pe holurile inspectoratului: «Nea Costică, ai tăiat sporurile?»; «Nu. Şi nici n-o să le tai pentru că este ilegal. Da-ţi-mi hârtie să-l tai, dacă îmi dai hârtie, eu voi tăia sporul»; «O să ajungi penal, mai rău decât Păsărin, fostul primar». Eu n-am dosare penale, dânsul are pe la Craiova. Nu ştiu cine ajunge penal”, a declarat Constantin Deaconescu, directorul Liceului Tehnologic Bâlteni.

REACŢIE

Chiar dacă a avizat statele, ISJ Gorj consideră în continuare că sporurile sunt ilegale invocând o adresă venită din partea Direcţiei Generale Economice din cadrul Ministerului Educaţiei în care se arată clar că „nu se poate acorda sporul pentru utilizarea calculatoarelor deoarece nu este prevăzut în legi sau hotărâri ale Guvernului şi nici nu a făcut parte din categoria sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare”. La aceasta, ISJ Gorj adaugă o sentinţă judecătorească dată unei secretare de şcoală din Târgu Jiu căreia nu i-a fost recunoscut acest spor în instanţă. 

Vizualizări: 4,666

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: