Primar anchetat pentru purtare abuzivă, în război cu „leneşii” din primărie

Conflict departe de a fi stins la Albeni. Doi angajați ai primăriei au dat edilul în judecată, acuzându-l de abuz. Pe de o parte, este vorba despre bibliotecara din comună, care susține că a rămas pe drumuri pentru că ar fi colectat prea puțini bani pentru gunoi, iar, pe de altă parte, un muncitor calificat trimis să sape șanțuri. Ionuț Stan, primarul din Albeni, i-a sancționat pe amândoi motivând că nu-și făceau treaba.

Bibliotecara Mariela Borcan, sancționată cu 10% din salariu, își caută dreptatea în instanță. „Sunt abuzată și discriminată. Profesez la această instituție de 24 de ani, dar nu mi se mai permite accesul din data de 4 august. Eu nu mai am voie să intru aici pentru că mi s-au luat cheile, s-au schimbat butucii. Aici poate să vină oricine vrea să facă o petrecere. Ia cheile de la domnul primar. Eu deja l-am dat în judecată”, spune femeia.

Urmărit penal pentru purtare abuzivă

Primarul este cercetat penal pentru purtare abuzivă după ce femeia a sunat la 112 în urma unui scandal produs chiar la Căminul Cultural din localitate. Ionuț Stan susține că se dorește denigrarea lui, iar angajații ar fi nemulțumiți că nu mai sunt lăsați să stea degeaba în timpul serviciului. „Sunt mai mulți angajați care nu voiau decât să primească salariul fără să facă ceva. Eu nu vreau să încaseze nimeni bani publici pe nedrept. Pe doamna Borcan am trimis-o în sat să colecteze bani pentru gunoi câte două ore. Ea nu are nicio activitate la bibliotecă, nicio fișă de lectură, nimic”, spune primarul Stan. Cu toate acestea, bibliotecara spune că a fost trimisă din poartă în poartă, după banii pentru gunoi, timp de opt ore în fiecare zi.

Un alt angajat, altă problemă!

Andrei Nicolae, muncitor calificat, acuză că primarul vrea să-l determine să-și dea demisia. I-a luat, pe rând, din atribuții și l-a trimis la săpat de șanțuri. Când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut munci, bărbatul spune că a fost sancționat disciplinar. El este în concediu medical și, cel mai probabil, își va pierde job-ul. „De când a preluat mandatul, a început să-mi ia din sarcini una câte una. Eram șef serviciu pentru situații de urgență, responsabil cu colectarea deșeurilor, pentru protecția mediului. Sunt singurul angajat din primărie care are atestat în domeniul situațiilor de urgență. Eu nu înțeleg atitudinea domnului primar; chiar l-am ajutat înainte de alegeri cu dosarul de candidatură”, ne-a spus bărbatul.

„Nu-ți convine, să-ți găsești de muncă!”

Cei doi angajați revoltați că vor fi lăsați pe drumuri s-au îndreptat în instanță împotriva edilului șef. „Mi-a pus alte atribuții să mă determine să îmi dau demisia. Probabil a promis postul meu altcuiva. M-am îmbolnăvit cu spatele, l-am implorat să nu mă dea afară, dar nu pot să efectuez noile sarcini, la șanțuri. M-a trimis la munci fizice și mai grele. Mă duceam sâmbăta la lucru, el îmi tăia semnătura și mă trecea nemotivat. Dacă am văzut că este așa, am făcut cerere să îmi repartizeze sarcinile din fișa postului, m-a băgat în comisia de disciplină. «Nu-ți convine, să-ți găsești de muncă!». Asta mi-a spus. L-am dat și eu în judecată”, a mai explicat Andrei Nicolae.

Explicaţia primarului

Primarul are o explicație și în această situație. Angajatul ar fi stat mai multe pe internet decât în teren.  „Eu i-am adăugat atribuții să aibă activitate de opt ore în primărie. El a fost lăsat să stea la birou, pe Facebook, pe internet. Avea alte activități în afara celor din fișa postului. L-am trimis să cosească iarba din fața școlii, a refuzat. L-am mai trimis să facă o notă de constatare la un utilaj, nu a vrut nici atunci. După cinci minute, a plecat de la serviciu și nu a mai venit”, a afirmat Ionuț Stan.

DEZERTĂRI

Un alt angajat, șoferul pe microbuzul școlar, pleacă și el de la primărie. Este unchiul primarului, iar, pentru a rămâne în cadrul instituției, a fost trimis și el la acțiuni de curățenie ori săpat șanțuri prin comună, pe lângă activitatea de șofer. Și secretarul comunei a solicitat transferul la Primăria Arcani în urma unui conflict cu edilul, însă nu i-a fost aprobată „rocada” chiar de către șeful său.

Vizualizări: 2,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: