Dirijorul Luca, botezat de Maria Lătăreţu

Adrian Luca, dirijorul Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu” din Târgu Jiu din cadrul Şcolii Populare de Artă, ţine în frâu peste douăzeci „de nebuni“, aşa cum îi numeşte pe membrii ansamblului, dar are o mare dorinţă. Să aibă propriul ansamblu. Luca este al doilea artist gorjean care a terminat la „Dinu Lipatti“ şi mai mult decât atât, legăturile familiei sale cu artista Maria Lătăreţu au fost foarte strânse.

Începuturile lui Adrian Luca ca artist nu au fost deloc uşoare. Fiind crescut de bunici, acesta a început să cânte la vioară de la vârsta de cinci ani, talentul lui fiind atât de mare încât bunicul l-a dus să studieze la un liceu de renume din Bucureşti. „La cinci ani bunicul mi-a făcut cadou o vioară mică pentru că tot auzindu-i pe ei cântând prinsesem şi eu drag. Mă pot lăuda cu faptul că sunt al doilea gorjean care a terminat liceul de muzică „Dinu Lipatti”. Am fost 400 de candidaţi pe 18 locuri, nu a fost deloc uşor. Imediat după liceu m-am angajat la ansamblul „Doina Gorjului” ca şi concert maestru”, a declarat Adrian Luca. Mărturiseşte că nu a mai urmat nicio formă superioară de învăţământ în domeniul muzicii pentru că pentru el a fost suficientă experienţa pe care a căpătat-o de-a lungul anilor. „Poţi să ai şi 50 de facultăţi de muzică, dacă nu ai experienţă, nu ai nimic. Trebuie să-ţi placă, să iubeşti muzica, să o simţi, experienţa eu am furat-o de la idolul meu, Marin Ghiocel. Nu este deloc uşor să fii dirijor, este greu să ţii în frâu peste 20 de nebuni şi să mai şi vezi care greşeşte”, a precizat Adrian Luca.

Ar vrea să aibă ansamblul lui

Celebrul dirijor se mai poate mândri şi cu faptul că este finul de drept al Mariei Lătăreţu, mama soţului artistei fiind soră cu mama bunicii acestuia. „Am atestare documentară, am poză, de altfel eu locuiesc în casa soţului Mariei Lătăreţu. Există acte care demonstrează că pe părinţii mei i-a cununat la Bucureşti, iar pe mine m-a botezat <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Târgu Jiu”, a declarat Adrian Luca. Ca orice om, maestrul Luca mai are un vis pe care nu a reuşit să-l împlinească încă. „Dacă aş mai avea 30 de ani, mi-aş face un ansamblu personal, să-l am eu în mâna mea, să-l conduc eu pentru că mie mi-a plăcut să fac calitate, să fiu pe scenă”, a adăugat artistul.

Maestrul Luca spune că a compus melodii pentru Maria Ciobanu, Mariana Ionescu Căpitănescu şi mulţi alţi artişti. Profesor de vioară de 33 de ani şi de cinci ani dirijor al ansamblului „Maria Lătăreţu, Luca are o viaţă personală împlinită. Tată a patru copii, dintre care trei fete, singurul care îi calcă pe urme este băiatul de 24 de ani şi el violonist al ansamblului. Recăsătorit pentru a doua oară, dirijorul se laudă cu relaţia dintre cele două soţii ale sale şi mărturiseşte că tânăr fiind a mai călcat şi strâmb în căsnicie. „Sunt un tată împlinit cu excepţia faptului că toate cele trei fiice ale mele sunt departe de mine. Am o relaţie foarte bună cu fosta mea soţie, ne înţelegem foarte bine şi la fel şi cu actuala mea soţie. Ca orice băiat, am avut  şi eu goangele mele dar mi-am respectat familia”, a mărturisit Adrian Luca.

Vizualizări: 416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: