Dispută Boza - Vîlceanu. “Sunteți organ de cercetare, ce sunteți?”

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a avut joi seara un schimb de replici cu deputatul liberal Dan Vîlceanu, în cadrul unei emisiuni la Tele 3. Vîlceanu a zis că nu crede în capacitatea administrației CE Oltenia și a guvernării PSD de a pune în practică schema de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Deputatul i-a cerut lui Boza să spună cum a fost gândită această schemă de sprijin, dar nu a aflat, deoarece managerul companiei a spus că sunt date confidențiale.

“Aș vrea să spun ceva despre schema de sprijin. Este un document care are 160 de pagini, care este finalizat. Dacă avea măcar curiozitatea, venea, stătea de vorbă cu mine și îi arătam documentul”, a spus Boza, care a intervenit telefonic în emisiune.

Vîlceanu i-a cerut să pună la dispoziție oferta pe care a primit-o în decembrie 2017 de la Vitol, pentru a cumpăra certificate de carbon la 5 euro. “Mi-ați recunoscut într-o emisiune acum un an că a existat oferta, dar că nu puteați lua de la ei, pentru că este o firmă penală. Puteți pune la dispoziție opiniei publice acea ofertă?”, a fost solicitarea lui Vîlceanu.

Boza a încercat să devieze de la subiect, dar la insistențele deputatului a dat un răspuns. “Atunci când voi simți că vreți să ajutați Complexul Energetic Oltenia, cu mare drag”, a spus președintele Directoratului CEO. “În caz că nu știați, Complexul Energetic Oltenia nu este al dumneavoastră. Este al nostru, al tuturor. Și atunci, cred că discuția pe care o avem acum este ușor nefirească. Dvs. nu mă puteți trage pe mine la răspundere, pentru că nu eu trebuie să dau răspunsuri astăzi”, a spus Vîlceanu. “Nici dvs. pe mine, domnule deputat”, i-a replicat Boza.

Discuția a devenit tot mai contondentă, pe măsură ce treceau minutele. “Eu vă spun sincer, domnule Boza. Să nu mi-o luați în nume de rău dar, dacă ajungem la guvernare, a doua zi plecați. (...) Înțeleg că nu vreți să ne puneți la dispoziție acea ofertă, cu 5 euro/certificat”, a insistat Vîlceanu, dar Boza a ocolit răspunsul: “Lăsați-mă domnule în pace. Să vedem ce facem pentru la anul, ce putem să face ca să rezistăm. (...) Sunteți organ de cercetare, ce sunteți? (...) Dacă mai sunt alte întrebări, domnul Vîlceanu”.

Boza i-a cerut lui Vîlceanu sprijin dacă schema de sprijin va ajunge pentru un vot în parlament. “Votul meu vă stă la dispoziție. Mi-aș fi dorit să fim noi la guvernare, pentru a vedea cum rezolvăm lucrurile”, a spus Vîlceanu. “Ce făceați, scoteați bacheta magică? Dispăreau certificatele, ce făceați?”, l-a ironizat Boza.

Vîlceanu nu s-a lăsat și i-a spus că schema de sprijin pe care o tot trâmbițează va fi un eșec. “Prima dată ați spus că o să plătească guvernul certificatele, nu a fost așa. Acum vorbiți de această schemă de ajutor. Nu o să fie nici asta, eu sunt convins. Dar, puteți spune lucrurile astea, vă înțeleg într-un fel, urmează o campanie electorală”, a spus deputatul.

“O să vedeți că o obținem, să văd atunci ce mai spuneți. Eu vă asigur că se va rezolva. (...) Dacă știați despre ce este vorba în schema de sprijin, vă jur că vă dădeam crezare. Dar nu ați dorit să vorbim”, a venit replica lui Boza.

Deputatul i-a explicat că schema de sprijin trebuia prezentată public, nu unuia sau altuia, dar Boza a spus că nu are cum, deoarece sunt date confidențiale. “Cum să prezint publicului o schemă de sprijin care conține studii de adecvanță a sistemului energetic național, când acestea sunt documente confidențiale?”, a încercat să se scoată Boza.

Nu a ținut însă, pentru că Vîlceanu i-a explicat din nou că noi toți am fi vrut să aflăm principiile care stau la baza mecanismului de sprijin. “Principiile schemei de sprijin le voi prezenta atunci când vom avea forma finală a memorandumului care va intra în guvern. (...) Nu vom solicita Comisiei Europene aprobare, ci vom informa comisia”, a dezvăluit Boza.

Vizualizări: 3,830

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: