DISPUTĂ: Sindicaliştii din complexuri nu vor să "finanţeze" minerii veniţi din SNLO

Supărare printre liderii de sindicat din fostele complexuri energetice, care spun că sindicaliştii din zona Motru s-au grăbit să anunţe minerii din fosta SNLO că vor primi primă de vacanţă de 4500 de lei. Mai mult, aceştia reamintesc faptul că sindicatele din complexuri reunesc 50+1dintre salariaţi şi că decizia finală de a semna sau nu contractul colectiv de muncă va fi a lor.

Nu a fost vorba despre o primă de 4500, ci de 3000 de lei, a spus liderul de sindicat de la Termocentrala Rovinari Constantin Mitrescu.

„La negocieri dictează complexurile“

Acesta speră că liderii de sindicat din zona Motru nu vor încerca să ia de la salariaţii termocentralelor şi să pună la lefurile minerilor din fosta SNLO. „Legea spune că un contract colectiv de muncă poate fi încheiat de partea care reprezintă 50%+1 din numărul salariaţilor. Practic, dacă adunăm, sindicatul meu, cu cel al lui Eugen Iovan, Adrian Marciuc şi Marin Golea avem 11.000 de oameni, peste 50%. La negocieri dictează complexurile“, a spus Mitrescu. Chiar dacă a făcut acest avertisment, Mitrescu spune că nu există un conflict cu sindicatele din fosta SNLO, dar aminteşte că în urma acestor negocieri toţi trebuie să câştige.

Cert este că unii vor câştiga puţin, iar alţii nimic sau chiar vor pierde. „S-a aprobat în cadrul federaţiei, şi au votat şi ei, principiul acesta: nimeni nu pierde, toţi trebuie să câştigăm. Sper numai să nu creadă că pot lua de la noi să pună la ei. Este clar, ei vor câştiga cel mai mult, având şi salariile mai mici, noi cei de la Rovinari o să câştigăm inflaţia, iar cei care au salarii foarte mari poate chiar deloc. Ei ar vrea să câştige cât noi la prime“, a declarat Mitrescu. 

Cât pierd angajaţii din complexuri

Conducerea CE Oltenia va prezenta astăzi o nouă variantă de buget sindicaliştilor. Primul buget prezentat a fost complet dezavantajos, susţine sindicalistul Adrian Marciuc. „Ni s-a prezentat în primă fază un buget complet dezavantajos. Din cele patru contractele colective care trebuie uniformizate, cel din Complexul Turceni este cel mai avantajos pentru salariaţi. Noi aveam de exemplu o primă de vacanţă de 75% din salariul brut şi 40 de zile de concediu. Administraţia a venit cu o propunere de primă fixă, de 3.000 de lei. Dacă acceptam, din cei 2.500 de salariaţi de la Jilţ, doar 390 câştigau, iar 2.100 şi ceva ieşeau în pierdere. Chiar şi la o primă fixă de 4.500 de lei, jumătate din salariaţii noştri ar pierde”, a explicat Marciuc, care aşteaptă astăzi o nouă variantă de buget.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: