Disputele între Călinoiu şi Hoară nu au lipsit nici la aniversarea UM Sadu

Uzina Mecanică Sadu a aniversat, vineri, 70 de ani de la înfiinţare. La ceas aniversar, alături de foşti şi actuali angajaţi ai uzinei au fost prezenţi şi secretari de stat, autorităţi locale şi judeţene. Disputele politice nu au lipsit, însă, nici aici, Marcel Hoară şi Ion Călinoiu, "aliaţi" la guvernare dovedind că se pot contrazice din orice ar spune unul despre celălalt. 
 Prezent la aniversarea a 70 de ani de existenta a Uzinei Mecanice Sadu, Ion Calinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, le-a adus aminte celor prezenţi de realizările Consiliului Judeţean la Sadu II. „Pentru a compensa, parţial, pierdea locurilor de muncă din uzină, Consiliul Judeţean a preluat o parte din terenul şi clădirile dezafectate, pentru a înfiinţa, în anul 2002, SC Parcul Industrial Bumbeşti-Jiu, ca spaţiu destinat închirierii de către agenţi economici care doreau să înfiinţeze locuri de muncă şi, astfel, să beneficieze de clauze privilegiate. Pe lângă investitorii mai mici, care au contribuţia lor la absorţia forţei de muncă din zonă, în anul 2007, Parcul Industrial Bumbeşti Jiu a încheiat cu firma Pirelli un contract comercial pentru închirierea unei suprafeţe de peste 8 ha de teren, unde a fost construită şi pusă în funcţiune o fabrică pentru producţia de filtre auto”, le-a spus Călinoiu celor prezenţi la aniversarea Uzinei Mecanice Sadu. 

 Hoară l-a corectat pe Călinoiu

Marcel Hoară, administratorul special al uzinei a ţinut să îi aducă aminte preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu că se află la aniversarea Uzinei Mecanice Sadu I, iar parcul industrial despre care a vorbit a fost realizat în Sadu II. „Astăzi, a fost aniversarea Uzinei Mecanice Sadu şi nu aniversarea Uzinei Mecanice Sadu II, care la ora actuală nu mai are activitate, activitatea desfăşurându-se concentrat la Uzina Mecanică Sadu sau aşa cum este cunoscută Sadu I. Ar trebui să existe o bună colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean şi Primărie. Noi sperăm în această colaborare. Dar, din păcate nu ne dorim ca să dăm, de exemplu, terenurile Consiliului Judeţean, iar calea ferată să fie vândută ca fier vechi, aşa cum s-a întâmplat în parcul industrial”, a ţinut să precizeze Hoară.  

 Politicienii au uitat de restructurare

Cei prezenţi au vorbit despre importanţa pe care o are UM Sadu în zonă, dar nu au uitat şi de planul de restructurare care trebuie pus în aplicare. „Anul 2009 este un an dificil pentru o mare parte a industriei, nu numai pentru industria de apărarea, dar sperăm că soluţiile găsite pentru redresare vor fi cele mai bune. Ştiu că angajaţii uzinei au făcut eforturi deosebite pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, deşi nu au putut fi motivaţi pe cât ar merita”, le-a spus celor prezenţi Marcel Hoară, administrator special al uzinei. 
 Gheorghe Boian, directorul general al SC Uzina Mecanică Sadu, le-a mulţumit angajaţilor de ieri şi de azi, că au reuşit să facă cunoscut numele uzinei, atât în ţară, cât şi peste hotare. „În cei peste douăzeci de ani de activitate, am avut ocazia să colaborez cu mulţi dintre dumneavoastră, iar o parte din experienţa pe care am acumulat-o li se datorează. Deşi în ultimii ani uzina a trecut şi prin momente dificile, am ştiut să ne mobilizăm şi să dovedim că suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Boian.

 Uzina trebuie să se adapteze pieţei

 Claudiu Stafie, secretar de stat Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei crede că echipa care se află la conducerea uzinei va găsi cea mai bună soluţie pentru a redresa unitatea. „Suntem un colectiv care putem găsi cea mai bună soluţie. Este un moment dificil, nu numai pentru Uzina Mecanică Sadu, criza economică există în toată ţara, dar sper că împreună vom găsi cea mai bună soluţie pentru viitorul uzinei”, a declarat Sfafie. 
Aurel Cazacu, director general direcţia generală Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerul Economiei, spune că programul de guvernare presupune o adaptată la cerinţele anului 2009. „Ce produce acum Uzina Mecanică Sadu este adresat pieţei de acum câţiva ani. Noi, prin planul de revitalizare, pornind de la ce este acum, trebuie să punem bazele colaborării cu firme europene de profil si să producem ceea ce va avea nevoie armata si poliţia română pe viitor. Pentru că s-ar putea să schimbăm mai multe calibre si anumite echipamente. Va trebui să ne adaptăm pieţei pentru că din păcate nu producătorul stabileşte ce se foloseşte, ci beneficiarul care are nevoie de un anumit produs. Şi noi trebuie să ne adaptăm. Eu consider că este foarte important ca prin acest plan să recreăm o nouă generaţie de specialişti pirotehnişti. Nu avem voie să nu reuşim, pentru că atunci trebuie să ne tragem un glonţ în cap, să plecăm acasă”, a declarat Aurel Cazacu. 
 La Uzina Mecanică Sadu situaţia financiară este destul de proastă, datoriile acumulate depăşind o mie de miliarde de lei vechi, chiar dacă uzina a beneficiat de ştergerea datoriilor în timpul fostei guvernări a democraţilor. Fabrica de armament a fost înfiinţată în 1939 prin decret regal, ca fabrică de muniţie de infanterie. Înainte de Revoluţie era una dintre cele mai mari unităţi economice ale judeţului Gorj, aici lucrând peste 6.000 de oameni. 



Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: