Divorţurile la modă, căsătoriile pe cale de dispariţie

Divorţurile sunt în top, iar căsătoriile par a fi demodate pentru târgujieni. În primele luni ale acestui an au fost încheiate doar 107 căsătorii şi s-au pronunţat peste 120 de divorţuri. În timp ce pentru bătrâni căsătoria era cândva cel mai frumos vis, tinerii din ziua de astăzi preferă concubinajul şi spun că se vor căsători doar ca să scape de gura părinţilor.

Târgujienii nu mai sunt adepţii căsătoriei, iar divorţurilor par să fie la modă în acest an. Nici taxa de 100 lei cerută de către municipalitate, pentru desfacerea căsătoriei sau alte taxe mult mari percepute de tribunale şi judecătorii nu par să afecteze foarte mult cuplurile atunci când este vorba despre recăpătarea libertăţii. Cei mai mulţi soţi divorţează la mai puţin de 5 ani de la încheierea căsătorie, iar apoi preferă concubinajul de teama unui nou eşec. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că în ultima perioadă numărul divorţurilor este în permanentă creştere, comparativ cu numărul căsătoriilor. “De la începutul anului şi până în prezent, instanţele de judecată ne-au comunicat un număr de 102 divorţuri, iar la Primăria Târgu Jiu au existat 21 de cereri în acest sens. Dintre ele 11 dosare au fost finalizate, 3 clasate, iar restul sunt în derulare. Numărul divorţurilor este mult mai mare deoarece sunt familii care şi-au schimbat domiciliu, iar desfacerea căsătoriilor nu mai este anunţată primăriei. De asemenea, există cazuri în care soţii şi-au păstrat numele şi nu au nevoie de acte”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt la Primăriei Târgu Jiu.

Căsătoria, demodată

Dacă în aproximativ patru luni au fost anunţate 120 de divorţuri şi mai sunt  alte câteva zeci nedeclarate, referitor la căsătorii se ştie cu exactitate că numărul acestora este de 107. “În acest an, la Primăria Târgu Jiu s-au încheiat 107 căsătorii. În timpul săptămânii oficierea se face gratuit, iar sâmbăta şi duminica se percepe o taxă de 100 lei, pentru căsătoriile care au loc până la orele 14.00 şi o taxă de 200 lei, pentru cele care se încheie după această oră. Pentru căsătoriile încheiate sâmbăta şi duminica în parc sau în alte locaţii se percepe o taxă de 400 lei”, a declarat Ramona Evulescu. Dacă altădată familia avea o mare importanţă, acum căsătoria pare să fie agreată din ce în ce mai puţin de către tineri. “Locuiesc cu prietenul meu de aproximativ 2 ani şi nu intenţionăm să ne căsătorim. Ne înţelegem foarte bine şi nu vrem să stricăm legătura. Dacă o să ne legiferăm relaţia o s-o facem doar ca să scăpăm de gura părinţilor. Oricum nu te ţin actele”, a declarat Corina Pârvan, în vârstă de 27 ani. La rândul lor, bătrânii spun că acum căsătoria pare a fi demodată. “Cândva pentru fiecare fată cel mai frumos vis era să fie mireasă. Acum a fi mireasă este ceva demodat. N-aţi văzut că până şi rochia nu mai este albă ci are tot felul de culori: gri, galbenă, mov sau albastră? Mulţi fac acest pas pentru a scoate bani la nuntă ca apoi să aibă ce împărţi. N-aţi văzut că şi la televizor se vorbeşte mai mult de divorţuri sau concubinaj în loc de căsătorii? Cine să-i încurajeze şi pe tineri?”, a declarat Kati Găvănescu, 64 ani. 

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: