DNA, grăbeşte-te!

Cristina Guseth a fost ieri cea mai atacată propunere de ministru în spaţiul public, dar şi la audierile de la comisia juridică. Guseth, care de aproape două decenii conduce o organizaţie neguvernamentală de apărare a libertăţilor şi a drepturilor omului, a fost propunerea premierului desemnat Dacian Cioloş pentru Ministerul Justiţiei.

Primele atacuri au venit chiar dinspre organizaţiile magistraţilor, Guseth fiind prima propunere de ministru fără studii juridice. Sigur, ministrul justiţiei nu face rechizitorii, nu judecă dosare penale, dar totuşi dă aviz de legalitate pe acte normative. Din acest punct de vedere, este de dorit ca la Justiţie să fie un tehnocrat, adică un om cu carieră în drept.

Atacurile au continuat dinspre politicieni. Fostul preşedinte Traian Băsescu a ţinut o conferinţă de presă în care să o atace pe Guseth chiar în timpul audierilor. În paralel, în comisia juridică, Guseth era acuzată de pesedişti că nu este decât o interfaţă a Monicăi Macovei, cea care ar urma de fapt să conducă ministerul. Guseth s-a simţit jignită de acuzaţie, dar pesediştii au continuat să o încolţească şi chiar au băgat-o în chestiuni de procedură, unde nu a făcut faţă.

Desigur, nimeni nu-şi doreşte un ministru nepregătit, nici la Justiţie, nici la alt minister. Asta o fi grija politicienilor? Miza este cu totul alta. Ministrul Justiţiei va fi cel care, în primăvară, va face propunerile pentru conducerea DNA şi a Parchetului General. Guseth este incomodă pentru că nu este controlată politic, iar pentru politicieni o eventuală reînnoire a mandatului Codruţei Kovesi ar însemna încă trei ani de stres şi zornăit de cătuşe. Dacă noul ministru nu va fi Guseth, ci vreun guguştiuc controlat politic, celor de la DNA nu le rămâne decât să se grăbească, dacă mai au anchete grele în lucru.

n.r. După închiderea ediției, premierul desemnat Dacian Cioloș a retras propunerea Guseth, deși comisia a dat, cu chiu, cu vai, aviz favorabil.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: