Doamna Pușa de la Curtișoara pregătește cei mai gustoși mucenici. Află rețeta!

Sărbătoare mare joi, 9 Martie, în calendarul ortodox român. Gorjenii sărbătoresc cei 40 de Mucenici, ocazie cu care gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai gustoase. Fie că vorbim despre mucenicii de post, fie că vorbim de mucenicii de dulce, toți sunt delicioși atunci când se respectă rețeta tradițională. Aflăm și noi delicioasa rețetă de la doamna Pușa, o localnică din Curtișoara care în fiecare an pregătește mucenici pentru întreaga familie.

Pușa Rușescu este printre puținele gospodine gorjence care în dimineața zilei de 9 martie știe exact ce are de făcut. Femeia pune la dospit mucenicii pe care mai apoi îi dă de pomană pentru sufletul celor decedați. Rețeta a păstrat-o din moși-strămoși și este simplă ca bună ziua dacă se respectă câțiva pași simpli. Trebuie însă să fiți hotărâți de la bun început dacă faceți mucenici de post sau de dulce. Ca să fie dați de pomană, este musai să fie de post, spune gospodina. „La un kilogram de făină puneți un cubuleț de drojdie, două ouă, un pic de sare, o ceșcuță de ulei. Se lasă puțin coca la dospit, să mai crească. Facem apoi opturile acelea specifice mucenicilor, iar când se scot din cuptor se acoperă repede cu un prosop ca să transpire puțin să se poată lipi nuca de ei. Separat se face un sirop de miere sau din zahăr și se pregătește nuca măcinată. Când se mai răcesc mucenicii, se dau prin sirop și apoi se presară nucă măcinată. Dacă vreți să faceți de post, se face numai din cocă de pâine, nu mai punem ou”, mărturisește doamna Pușa.

Femeia declară cu tristețe în suflet că gorjenii noștri nu mai fac mucenici în casă. Preferă să-i cumpere gata făcuți, așa că tradiția riscă să fie dată uitării. „E vorba și de zone, se cam duc obiceiurile și tradițiile. Niciodată nu am lăsat ziua necinstită pentru morți, trebuie să dăm mucenici de pomană, de oriunde, numai să dăm”, mai spune femeia.

 Se afumă casa

Ziua de 9 martie este de o însemnătate strașnică pentru oamenii de la țară. Tot astăzi, gospodinele trebuie să afume toată casa ca să o protejeze împotriva târâtoarelor. Tot astăzi se cinstesc 44 de pahare, mai spun bătrânii. „Sunt cei 44 de mucenici, 44 de sfinți, este ziua celor 44 de pahare. Este cruce neagră la calendar. În general lumea zice că dacă e cruce neagră se muncește, dar eu zic că trebuie să cinstim ziua de 9 Martie. Este obligatoriu să se afume casa pentru târâtoarele alea care sunt periculoase, se face focul în ogradă cu resturi de prin curte, se dau focuri ca să nu vină târâtoarele și să nu avem probleme toată vara. Exact cum este pe 25 Martie, când se dezleagă limba păsărilor și încep să cânte, cucul, pupăza și altele”, a mai spus Pușa Rușescu, din localitatea Curtișoara. 

Vizualizări: 2,209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: