Document CE Oltenia: E posibilă sistarea activităţii carierei Roșiuța

Complexul Energetic Oltenia a scos la licitație un contract pentru realizarea documentaţiei necesare pentru declararea perimetrului minier de la Cariera Roșiuța de utilitate publică, pentru a putea face exproprieri mai ușor. Fundamentarea acestei licitații este îngrijorătoare. Dacă nu va fi aprobată această decizie, se poate ajunge la sistarea activității la Cariera Roșiuța.

A fost aprobată o hotărâre de guvern pentru extinderea Carierei Jilț Nord, dar punerea în aplicare este foarte greoaie. Potrivit CE Oltenia au fost date 75 de hotărâri de despăgubire, deși sunt sute de proprietari afectați. Ultima a fost dată pe 7 noiembrie. În dezbatere publică sunt și hotărâri de guvern pentru Jilț Sud și Cariera Roșia.

Probleme și la Roșiuța
Acum a venit rândul și Carierei Roșiuța. Licitația a fost deschisă pe 20 ianuarie, iar oferte pot fi depuse până pe 27 februarie. Valoarea contractului este de 57 de mii de lei. Câștigătorul va fi desemnat la finalul lunii martie. Practic primele trei luni e imposibil să se facă ceva. Urmează alte trei luni în care câștigătorul pune la punct studiul de fezabilitate. Trec astfel șase luni. Din experiența cu Guvernul, până să ajungă să fie aprobată o hotărâre mai trec luni întregi fiind nevoie de aprobări, semnături, clarificări, etc. Iar Cariera Roșiuța nu mai poate aștepta atât, după cum se explică în nota de fundamentare: „Documentația este indispensabilă în vederea urgentării exproprierilor necesare deschiderii carierei până la limita perimetrului de licență. Începând din luna decembrie anul 2015 și până în prezent excavatorul E01 situat pe treapta 1 nu a funcţionat din cauza lipsei acestor exproprieri și negocieri cu proprietarii de terenuri, fapt ce poate conduce în viitorul apropiat la sistarea activităţii carierei“. Exproprierile se vor face în zonele Mătăsari, Slivilești, Motru.
La Cariera Roșiuța lucrează peste 1200 de persoane. Este o carieră ce a extras cărbune cu un cost bun față de altele din CE Oltenia și este totodată unitatea unde se pare că media de vârstă a salariaților este mai mică.

Vizualizări: 4,958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: