Doi gorjeni au învins cursul francului elvețian

Magistrații Tribunalului Gorj au stabilit printr-o decizie definitivă că o bancă din România este obligată să le recalculeze unor soți din Târgu Jiu ratele pe care aceștia le-au achitat sau le mai au de plătit pentru un credit în franci elvețieni luat în 2008. Valoarea împrumutului este de 60.000 de euro, iar rata care a început la un curs de 2,2 lei a tot crescut, ajungând acum la un cuantum foarte mare, dat fiind faptul că francul a urcat până la 4 lei și chiar peste.

Claudia Medar Mareș și soțul său Gheorghe Valentin Mareș Medar, avocat și, respectiv, economist de profesie, nu au mai suportat situația în care au ajuns, de a-și da toate veniturile pe ratele bancare și, ca urmare, au început o luptă destul de surdă la început cu banca de la care au luat creditul. Piraeus Bank a fost obligată acum să regândească sistemul de rate și de curs valutar luat în calcul în așa fel încât plata ratelor să fie în avantajul clienților care și-au căutat dreptatea în Justiție.

 „Schimbă sentinţa în sensul că, constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la art. 6.3 din contractul de credit. dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus de către aceştia”, au decis judecătorii.

Magistrații au creat astfel, un precedent, decizia dată de Tribunalul Gorj fiind una în premieră pentru Justiția din România. Sentința obligă banca să revină la cursul de 2,2 lei și să le returneze soților Medar Mareș sumele plătite în plus din cauza diferențelor de curs valutar. Cei doi au luat împrumutul în perioada în care banca i-a atras cu 6 luni de grație, în care nu au plătit nici un leu, iar în următorii trei ani au avut de achitat doar câte 500 de lei lunar, suma reprezentând dobânda la împrumut, nu vreo rată. Primele rate au fost achitate prin 2012, valoarea inițială a unei rate care presupunea restituirea creditului și dobânda aferentă fiind de 1200 de lei. După creșterea spectaculoasă a cursului de schimb al francului elvețian, soții împrumutați s-au trezit cu o rată de 2000 de lei, de acum încolo ei având posibilitatea să plătească din nou o sumă mult mai mică, în baza deciziei Tribunalului Gorj.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: