PERICOL! Atacaţi de urs la Stoina şi Stejari

Clipe de groază pentru localnicii dintr-un sat din Stoina, dar şi pentru câţiva de la Stejari, după ce un urs şi-a făcut de cap prin gospodăriile lor în ultimele nopţi. Nimeni nu ştie de unde a apărut animalul sălbatic într-o asemenea zonă, dar oamenii, în special femei în vârstă, povestesc despre spaima pe care au tras-o atunci când s-au trezit cu ursul în curte, acesta omorând ieri noapte şi câteva animale. Vânătorii spun că cel mai probabil este acelaşi urs care a atacat în Vâlcea acum o săptămână. O comisie se va întruni vineri la Stoina, pentru a stabili ce este de făcut, ursul fiind considerat foarte periculos.

Câţiva localnici din Stejari au văzut la începutul săptămânii că au o parte din stupi puşi la pământ, dar nu au dat importanţă situaţiei respective, glumind chiar pe seama faptului că ar fi venit ursul să le fure mierea. Gluma a devenit însă o treabă extrem de serioasă în noaptea de miercuri spre joi, când localnicii din Stoina au sesizat autorităţile cu privire la prezenţa unui urs în gospodăriile lor. Pare greu de crezut, mai ales că urşii au habitatul de la altitudinea de 1200 de metri în sus, la Stoina nimeni nevăzând vreun urs până acum.

„Eram la televizor şi am auzit câinii lătrând. Nu am dat importanţă, dar dacă am văzut că tot latră am ieşit să văd dacă e cineva la poartă, că era cam 11.00 noaptea, şi atunci am văzut ursul peste poartă că se uita la mine. M-am speriat de tremur şi acum când îmi aduc aminte. El a fugit atunci şi apoi am observat că veneau alţi vecini prin sat şi strigau că a venit ursul la noi”, povesteşte o bătrână din satul Stoieniţa.

Atac la porci şi capre

Cu câteva clipe mai înainte ursul fusese, de fapt, la nişte vecini ai bătrânei care cresc oi şi capre. Aceştia erau plecaţi prin sat, iar când au venit acasă au avut surpriza să se trezească în gospodărie cu ursul care înfuleca dintr-o capră. „Eram plecaţi şi când ne-am întors ursul deschisese poarta şi era călare pe o capră. O omorâse şi mânca din ea. Atunci am început să strigăm la el, răpeau şi câinii şi el a sărit peste un gard de plasă, pe care l-a pus la pământ, după care a fugit prin lucernă şi s-a dus glonţ în gospodăriile altor vecini. La unii a ajuns pe acoperişul unui coteţ cu animale. A spart acolo nişte plăci din acoperiş, după care a fugit, că era probabil speriat, iar apoi s-a dus în pădure”, povesteşte proprietara caprei omorâte.

atacati_de_urs_stoina

Într-o altă parte a Stoinei, o altă familie a făcut ieri dimineaţă o descoperire şi mai macabră. Oamenii creşteau mai mulţi porci, în ţarcuri metalice separate. Ceea ce au văzut acolo i-a speriat. „Am auzit câinii răpind noaptea pe la 3.00, dar nu am crezut că e ursul. De dimineaţă soţul meu a găsit însă o purcea pe afară, prin curte, şi când s-a dus să o închidă a văzut că o alta era omorâtă şi mâncase din ea. Era o scroafă cu trei purceluşi şi pe toţi trei i-a spart, i-a pus unul peste altul, aşa grămadă, dar nu a mâncat din ei nimic. La asta care a scăpat prin curte a rupt o lacră de metal şi probabil purceaua a reuşit să scape. Mai avem una rănită grav, a venit medicul veterinar să o trateze, dar nu ştiu dacă scapă. El ne-a şi spus că bine că nu am ieşit în curte că putea să ne atace ursul şi pe noi”, spune stăpâna porcilor omorâţi.

În căutarea ursului

Primăriţa Ioana Buşe recunoaşte că în comună este o stare de nesiguranţă, motiv pentru care poliţiştii din localitate au şi ioana_buse_primar_stoinamers ieri şi au discutat cu oamenii, spunându-le să aibă mare grijă şi, în principal, să nu lase copiii cu vitele singuri pe câmp. Primăriţa a cerut ajutorul Direcţiei Silvice şi al Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj, câţiva voluntari din rândul pădurarilor şi mai mulţi localnici urmând să plece azi pe dealurile din zonă pentru a căuta animalul. Ursul poate fi în continuare periculos, mai ales că ieri după-amiază un alt localnic a descoperit un berbec mâncat cel mai probabil de jivina aflată în libertate.

Animalul sălbatic a tot dat târcoale pădurilor din împrejurimi, primarul din Căpreni declarând că a fost văzut şi în comuna sa. „Pe mine m-a anunţat primarul din Stejari că un urs dă târcoale prin zonă, dar la mine nu a atacat. Noi i-am informat pe cetăţeni să-şi păzească animalele, dar acum aşteptăm să-l prindă vânătorii”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni. Vânătorii cred că este acelaşi urs care a atacat în comunele din judeţul Vâlcea în primele zile din mai, şi acolo omorând animale.

Primăria Stoina încearcă acum să identifice cadrul legal pentru a putea să-i despăgubească pe cetăţenii care au rămas fără animale. „Noi i-am avertizat să-şi ia toate măsurile de siguranţă şi să nu mai lase animalele pe câmp. Acum încercăm să găsim o modalitate prin care să-i despăgubim pe oamenii ăştia care au rămas fără animale”, a spus Ioana Buşe, primarul din Stoina.

Vizualizări: 648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: