Domeniile în care mai există muncă la negru. Amenzile au fost uriașe

În primul semestru al anului 2019, principala activitate a inspectorilor de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a constituit-o verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost efectuate un număr de 882 de controale, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 1.863.500 de lei şi dispuse 3821 de măsuri cu caracter obligatoriu în sarcina angajatorilor.

În perioada amintită, Serviciul Control Muncă Nedeclarată a efectuat 611 controale, deficienţele constatate fiind sancţionate cu 224 de amenzi în valoare de 1.408.000 de lei.Din cele peste 600 de controale, 575 au avut ca obiectiv identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, depistându-se 59 de astfel de cazuri, iar 27 de angajatori fiind sancţionaţi cu amenzi în sumă de 930.000 de lei.

“Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată au fost depistate în domeniile: restaurante, comerţ cu amănuntul, construcţii, zootehnie, spălătorie auto, catering şi exploatare forestieră. În afara amenzilor şi a măsurilor trasate în urma controalelor, inspectorii de muncă au discutat, de fiecare dată, cu angajatorii sancţionaţi, încercând conştientizarea acestora cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia muncii şi, mai ales, practicând munca nedeclarată”, a precizat George Octavian Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

La cele 611 controale, efectuate de către Serviciul Control Muncă Nedeclarată, se adaugă alte 72 de verificări ale inspectorilor de muncă din Compartimentul Control Relaţii de Muncă, iar în urma abaterilor descoperite aplicându-se amenzi în cuantum de 81.500 de lei. Majoritatea controalelor au vizat respectarea, de către angajatori, a timpului de muncă şi timpului de odihnă.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă au avut în lucru, în primul semestru al anului 2019, opt evenimente din care două accidente mortale, două accidente colective şi patru accidente în afara muncii. De asemenea, au avizat 44 de dosare de cercetare evenimente cu incapacitate temporară de muncă, întocmite de către angajatori. Au fost efectuate 199 controale la 137 de angajatori, pentru deficienţele constatate fiind aplicate 94 de amenzi în valoare de 374.000 de lei.

Sursa: Comunicat ITM Gorj

Vizualizări: 1,538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: