Domnica Trop-vocea de aur a folclorului mehedinţean şi gorjean

La începutul acestei veri, Domnica Trop va aniversa 74 de ani. Pentru cei care o cunosc mai puţin, să spunem că acest rapsod popular cunoscut în toată ţara este cel mai mare al Olteniei iar cântecele sale se plasează la interferenţa Mehedinţului, inclusiv cu Gorjul. Vocea sa este rar întâlnită chiar în Europa după cum ne spune Dorin Brozbă, artizanul inaugurării unei case memoriale cu acest nume la Muzeul de la Curtişoara.

După cum ne povesteşte Dorin brozbă, a fost descoperita relativ târziu de învăţătorul Vasile Căpăstraru care în anul 1973 o prezintă celebrilor artişti Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu care fuseseră invitaţi la un festival organizat de primarul localităţii Izverna din aceea perioadă.


Se pare că în cadrul unei mese festive oferite în cinstea distinşilor invitaţi, Domnica Trop a interpretat trei cântece mehedinţene. Timbrul vocal inedit, specific zonei montane, i-au impresionat pe cei doi într-atât încât i-au propus să vină la Bucureşti pentru înregistrări.

Avea 35 de ani când a plecat la Bucureşti împreună cu fetiţa cea mare. La început a înregistrat cântece la Radio Bucureşti alături de Orchestra Radiodifuziunii, apoi înregistrează primele sale discuri "Electrecord". În timpul acestor înregistrări a cunoscut-o pe Marioara Murărescu care o invita să participe la emisiunile realizate de Televiziunea Română.

În urma acestei experienţe, Domnica Trop a ajuns să fie cunoscută în întreaga ţară fiind invitată la numeroase festivaluri şi concursuri. Repertoriul său specific zonei de munte şi vocea rar întâlnită au ajutat-o pe Domnica Trop să obţină numeroase premii printre care: Locul I pe ţară la Festivalul „Cântarea României” în 1979, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tănase”, Trofeul Festivalului „Cantec Nou în Mehedinţi” şi multe alte premii şi diplome printre care şi Premiul National “Ethnos” obţinut în 1999.

Telespectatorii GORJ TV vor avea parte luni, 30 aprilie 2012, la orele 18.30 şi  20.30 de un adevărat regal folcloric şi documentar.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: