Dosar de-al lui Condescu, clasat din lipsă de probe

O serie de acuzații care i-au fost aduse lui Marin Condescu în ultimii ani, mai ales în spațiul public, în baza unor plângeri depuse la Parchet, au fost acum infirmate din nou de procurori. Din lipsă de probe, aceștia au clasat dosarul și nu au făcut-o pentru prima dată, ci pentru a doua oară pentru că, în vară, inclusiv judecătorii le-au cerut acestora să mai caute dovezi. În lipsa oricăror probe, dosarul a fost închis la sfârșitul lunii trecute, dar fostul președinte de la Pandurii nu a scăpat complet de emoții, pentru că un alt dosar e în lucru de ani de zile la IPJ Gorj.

În iulie 2014, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj o adresă prin care solicita deschiderea unei anchete pentru săvârșirea de către Condescu a infracțiunii de evaziune fiscală. Inspectorii descoperiseră că președintele de atunci al Pandurilor nu înregistrase în contabilitate în anii 2012 și 2013 veniturile încasate de club din chiria percepută jucătorilor pentru 14 autoturisme luate în leasing. De asemenea, Condescu era acuzat că înregistrase în contabilitatea clubului cheltuieli ce nu aveau la bază operațiuni reale. Era perioada în care fostul președinte era atacat din toate părțile, în ciuda succesului pe care îl avea echipa în campionat, la acel moment Pandurii fiind vicecampioană a României.

Nu există evaziunea!

Anul trecut, în octombrie, procurorii au constatat pentru prima dată că faptele de evaziune fiscală nu există, dar AJFP Gorj a obținut în instanță desființarea ordonanței de clasare.

Ca urmare, dosarul a fost redeschis, instanța dispunând completarea urmăririi penale doar în ceea ce privește o factură din 24 iulie 2013, emisă de SC Reghe Building SRL București, firma impresarului Ana Maria Ionela Reghecampf. Factura are legătură cu transferul lui Alexandru Vlad la Dnipro Dnipropetrovsk, în Ucraina, club pe care Pandurii l-a avut ca adversar în grupele Europa League. Din lipsă de probe, dosarul a fost clasat din nou în martie anul acesta, procurorii reținând că faptele de evaziune fiscală nu există. Finanțele Publice au contestat din nou decizia anchetatorilor și în vară au avut câștig de cauză la Tribunalul Gorj, un judecător dispunând completarea urmăririi penale. De această dată a fost vorba despre „audierea făptuitorilor”, adică a lui Condescu și Ana Maria Reghecampf, precum și a reprezentanților clubului sportiv din Ucraina.

„Din verificările efectuate a rezultat că, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, se află înregistrat dosarul penal nr. 348/P/2016, cauză formată în urma plângerii adresate Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu la data de 27.11.2014 de către numitul Prunariu Mihai Octavian, în calitate de reprezentant al CS Pandurii – Lignitul Tg Jiu, care a solicitat efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev, de art.242 alin.1, art.244 alin.1 și 2 C. penal, art.295 alin.1 C. penal și art.297 alin.1 C. penal, constând în faptul că numitul Condescu Marin, ajutat de către Reghecampf Ana Maria Ionela, a înregistrat în evidențele contabile ale clubului o tranzacție nereală de intermediere, prejudiciind astfel patrimoniul clubului cu suma de 250.000 euro”, menționează anchetatorii.

După audierea lui Condescu și a Anei Maria Reghecampf, procurorii au clarificat împrejurările în care a fost transferat Alexandru Vlad la formația din Ucraina, în dosar fiind audiat prin comisie rogatorie inclusiv fotbalistul, dar și președintele de la Dnipro, Andrey Victorovych Stetsenko. Stetsenko a menționat la audieri că nu o cunoaște pe Reghecampf și că nu își mai aduce aminte cu ce persoane a negociat transferul, dar a precizat că îl cunoaște pe președintele Condescu, cu care a semnat contractul pentru Alexandru Vlad. Fotbalistul a fost cumpărat de ucraineni cu 1,2 milioane euro. Condescu semnase o înțelegere cu impresara Ana Maria Reghecampf pentru un preț maxim de 950.000 de euro, fiind de acord ca tot ce depășește această sumă să fie considerat comision de vânzare pentru aceasta. Anchetatorii vin și spun că tranzacția „a fost înregistrată și declarată organelor fiscale (…), neputând fi reținută existența faptei de evaziune fiscală întrucât bugetul de stat nu a fost prejudiciat”.

Cercetările nu sunt însă complet finalizate pentru că Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu face propriile verificări cu privire la faptul că suma ce reprezenta comisionul lui Reghecampf a fost virată în conturile SC Reghe Building SRL, deși factura trebuia emisă direct de Ana Maria Reghecampf, ea fiind și administratorul firmei respective.

Lipsa de probe

În ordonanța de clasare, Parchetul a înșiruit toate cercetările pe care le-a efectuat în acest dosar. Primul punct a fost cel cu privire la mașinile date cu chirie jucătorilor care evoluau în urmă cu 4-5 pentru Pandurii și nu oriunde, ci în grupele Europa League. Mașinile au fost luate în leasing financiar și date apoi cu contracte de închiriere, fotbaliștii plătind din salariile lor ratele de leasing. Banii le erau reținuți direct din drepturile bănești, fiind obligați ca la finalul contractului să devină proprietari sau să achite tot contractul de leasing dacă plecau de la Pandurii mai devreme. Anchetatorii au constatat Pandurii nu a obținut venituri din „afacerea” ce le-a fost reclamată și, ca urmare, nu poate fi vorba de nicio faptă de evaziune fiscală. Din contră, la vremea respectivă, jucătorii erau bucuroși că fuseseră ajutați să își achiziționeze mașinile fără să aibă ei bătăi de cap cu documentele și toată partea birocratică a unei astfel de tranzacții.

În privința înregistrării în contabilitate a unor facturi care nu au la bază operațiuni reale, procurorii au fost sesizați de Fisc în privința celor 3 autoturisme Mercedes Benz închiriate de la Romriviera Group SRL sau reabilitarea clădirii din Debarcader cu destinația Centru de cazare copii și juniori, precum și amenajare studio TV – televiziunea Tele 3 la care Pandurii era acționar. De asemenea, Fiscul a mai căutat evaziune în amenajarea terenului de la Roșia în vederea construirii unui teren de fotbal cu gazon sintetic, dar și în repararea tribunei de la terenul sintetic de antrenament folosit de Pandurii. Au fost verificate și facturi de 143.840 lei pentru executarea unor foraje de alimentare cu apă de către Elkana SRL Timiș. Forajele au fost executate în localitatea Mănăstirea Dealul Mare și la Baniu, locul de baștină al lui Marin Condescu. Anchetatorii au constatat că pe facturi sau pe procesul verbal de recepție a lucrărilor lipseau semnătura sau ștampila beneficiarului ori ambele. Facturile respective au fost verificate și în cadrul dosarului 353/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fără să fie confirmate acuzațiile de evaziune fiscală. În cazul acestora, a fost însă declinată competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetări ce vizează un posibil abuz în serviciu.

 „În motivarea ordonanței de clasare s-a reținut că fapta de evaziune fiscală nu există, din cercetările efectuate nerezultând că numitul Condescu Marin, în calitate de președinte al CS Pandurii-Lignitul Tg Jiu s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin neînregistrarea în totalitate a veniturilor ori prin înregistrarea de cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale. De asemenea, s-a reținut că toate relațiile comerciale derulate cu societățile menționate au fost înregistrate în contabilitate, punându-se în discuție doar legalitatea plăților în condițiile neefectuării, în totalitate sau în parte, a lucrărilor ori executării acestora pentru alte persoane și nu în interesul clubului sportiv, existând indicii privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, menționează procurorii, ceea ce înseamnă că și la anul pe vremea aceasta vor mai fi motive să scriem despre cele întâmplate la Panduri cu cinci ani în urmă. Între timp, echipa s-ar putea să devină istorie și nimeni să nu ne spună ce s-a întâmplat cu milioanele de euro plătite mai ales în 2015 și 2016 până la intrarea în insolvență a clubului, varianta falimentului fiind în aceste condiții cea mai convenabilă pentru toți cei ce s-au învârtit pe la șefia Pandurilor după „epoca Marin Condescu”.

Vizualizări: 1,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: