Dosarele corupţiei din APIA Gorj, aproape de pronunţare

Fosta angajată de la Motru a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Otilia Arjocu, trimisă în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care este inculpat şi un cumnat al acesteia, poate răsufla uşurată înainte de Paşti, verdictul pe care îl aştepta ieri la Tribunalul Gorj în dosarul respectiv fiind amânat până după sărbători. Emoţiile nu s-au spulberat însă pentru aceasta pentru că Judecătoria Târgu Jiu ar trebui să stabilească azi dacă o găseşte sau nu vinovată într-un alt dosar, unul din cele patru pe care femeia le are pe rolul instanţelor.

De pe 4 martie Tribunalul Gorj a amânat de două ori pronunţarea unui verdict într-unul din dosarele în care procurorii anticorupţie au anchetat modul de acordare a subvenţiilor de către APIA Gorj. Două dintre dosare au vizat-o direct pe Otilia Arjocu, într-unul dintre ele ea fiind judecată alături de cumnatul său Gheorghe Ogrădeanu, în timp ce în celălalt inculpată a fost şi fosta şefă a APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, precum şi un viceprimar şi un angajat de la Primăria Padeş, cu toţii fiind condamnaţi la sfârşitul anului trecut, fără ca sentinţa să fie şi definitivă.

Dosarul care îi vizează pe Ogrădeanu şi pe Arjocu e pe rolul Tribunalului Gorj de mai bine de un an. Procesul va continua după Paşti, când inculpaţii ar urma să mai răspundă unor întrebări, cei doi negând permanent până acum că ar fi comis vreo ilegalitate. Ei sunt acuzaţi de DNA că au falsificat o adeverinţă pentru o suprafaţă de teren, documentul fiind folosit pentru încasarea unei subvenţii de peste 73.000 de lei de la APIA Gorj în 2010 şi 2011.

Procurorii susţin că Ogrădeanu are în acte doar 0,89 hectare, dar a încasat subvenţia pentru mai bine de 23 de hectare, bărbatul spunând că are acel teren, că familia sa l-a moştenit din totdeauna, el aducând în instanţă martori care au confirmat că are pământul respectiv şi îl foloseşte, chiar şi fără actele cerute de anchetatori, titlurile de proprietate fiind o problemă generală la nivel de judeţ. DNA a acuzat-o pe Arjocu de faptul că nu a verificat adeverinţa falsificată şi că a introdus-o la plată deşi ştia că aceasta nu e conformă cu realitatea, femeia susţinând că nu a făcut decât să urmeze procedurile, ca în toate cazurile de acest gen.

Alte dosare

Otilia Arjocu mai are însă motive de îngrijorare înainte de Paşti pentru că ea mai aşteaptă o sentinţă într-un dosar în care a şi fost arestată preventiv pentru o bucată de timp. Judecătoria Târgu Jiu ar urma să decidă azi dacă o găseşte sau nu vinovată de încasarea ilegală a unor subvenţii acordate de stat pentru crearea unor locuri de muncă. Slujbele respective, la fel ca în alte cazuri, au fost create doar pe hârtie, susţin procurorii, Arjocu spunând însă că oamenii au muncit inclusiv la amenajarea gratuită a acoperişului de la instanţa din Motru. Ea mai susţine că socrul său era administrator de firmă, asta deşi firma se cheamă ARJOTIL Construct SRL, numele firmei spunând totul, fosta funcţionară de la APIA pierzându-şi locul de muncă de la stat tocmai pentru că s-a implicat în afaceri, deşi nu avea voie. La audieri martorii au indicat-o pe ea ca fiind persoana care conducea firma, în acest proces Arjocu alegându-se şi cu un alt dosar, în care a fost arestată preventiv pentru a doua oară, fiind acuzată de influenţarea unor martori, verdictele pe care femeia le aşteaptă putând să o readucă în spatele gratiilor în cele din urmă, dacă judecătorii vor găsi probe care s-o incrimineze.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: