Dosarele din Gorj, arhivate la Craiova 90 de ani

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost prezent la Târgu Jiu timp de două zile, joi după-amiază şi vineri el participând aici la o întâlnire pe care Consiliul Superior al Magistraturii a organizat-o cu toţi şefii de tribunale din ţară. Toader a declarat că există un program naţional de construire a unor a arhive la nivelul fiecărei curţi de apel.

După discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii instanţelor, Toader a susţinut o conferinţă de presă la care a menţionat că nu e pentru prima dată la Târgu Jiu, în trecut el venind în municipiu inclusiv pentru a verifica dacă Universitatea „Constantin Brâncuşi” respectă criteriile de acreditare.

Ministrul a anunţat cu această ocazie că statul va construi în perioada următoare spaţii care să rezolve problema arhivării dosarelor atât la unităţile de parchet, cât şi la instanţele de judecată. Fiecare Curte de Apel va avea o arhivă comună, de 4-5000 metri pătraţi spaţiu util, în cadrul căreia vor fi aduse dosarele de la fiecare instanţă. Dosarele trebuie arhivate nu mai puţin de 90 de ani, iar păstrarea lor în actualele spaţii a devenit de mult timp o problemă majoră. Toader a dat asigurări că Ministerul Justiţiei are fondurile necesare, banii provenind dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Astfel, dosarele de la Gorj, atât de la parchete cât şi de la judecătorii şi Tribunal, ar urma să ajungă la viitoarea arhivă ce va fi ridicată în incinta Penitenciarului Pelendava, ministrul precizând că a identificat deja terenul necesar pentru a se realiza construcţia viitoarei arhive.

La Târgu Jiu, ministrul justiţiei a făcut şi anunţul care vizează angajarea de personal pentru a suplini lipsa grefierilor în instanţă. Toader a avut o veste bună şi pentru cei care au vechimea necesară pentru a beneficia de pensii speciale, dar nu au vârsta care să le permită să iasă la pensie. Ministrul spune că va fi eliminată restricţia de vârstă şi, astfel, la fel ca în MAI, grefierii care au 25 de ani vechime pot să solicite în curând pensionarea, putând să se bucure apoi de pensiile speciale oferite şi lor de către actualii guvernanţi.

În rest, Toader a evitat să discute despre subiecte „fierbinţi”, motivând că a fost la Târgu Jiu timp de două zile şi că doar în baza a ceea ce a auzit de pe la buletinele de ştiri de la radio nu poate oferi puncte de vedere oficiale. La scurt timp, magistraţii din ţară, Bucureşti în special, au organizat proteste pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care actualii guvernanţi doresc să modifice „legile justiţiei”, modificări care presupun inclusiv atragerea răspunderii materiale din partea magistraţilor.

Vizualizări: 622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: