Dosarul afacerii Surupăceanu – CE Turceni a rămas în pronunţare

Procesul foştilor şefi de la fostul Complex Energetic Turceni şi al fostului deputat Mugurel Surupăceanu a ajuns ieri la final, instanţa de judecată rămânând acum să pronunţe un verdict în acest dosar.

Dumitru Cristea, ca fost director general, şi alţi doi directori din subordinea sa, Silvică Boiangiu şi Ioan Viorel Vasile, alături de Sorin Buşan Cocora, administrator la o firmă de-a fostului politician PSD, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că fostul Complex Energetic Turceni a achiziţionat un utilaj care nu era nici funcţional şi nici ieftin, după cum au susţinut anchetatorii.

Dosarul „Buldotanc II”, cum l-a numit presa, vizează o tranzacţie prin care CE Turceni a achiziţionat un astfel de utilaj cumpărat din Ucraina de o firmă din Mediaş. Preţul de achiziţie din străinătate a fost de 50.000 de dolari, la Turceni fiind vândut cu aproape opt miliarde şi jumătate de lei vechi. DNA susţine că şefii fostului Complex Energetic au comis diferite abuzuri pentru a realiza achiziţia respectivă şi pentru a-i da o aparenţă de legalitate, acum şeful DNA Târgu Jiu, procurorul Cristian Bertha pledând pentru condamnarea inculpaţilor la o pedeapsă medie, dat fiind că niciunul dintre inculpaţi nu are cazier. Acesta a cerut instanţei să ţină însă cont în pronunţarea sentinţei de lipsa de sinceritate a celor judecaţi în dosarul respectiv.

Avocaţii inculpaţilor au încercat să-i disculpe pe aceştia, la termenul de ieri fostul deputat Mugurel Surupăceanu fiind absent. Avocaţii au militat însă pentru nevinovăţia clienţilor lor şi, la fel ca la alte termene, au cerut schimbarea încadrării juridice şi chiar retrimiterea cauzei la un Parchet obişnuit, nu la DNA, pentru a fi refăcute cercetările.  Tot la fel ca în trecut, cererile le-au fost respinse, instanţa urmând să dea acum un verdict. Reamintim că procesul a început în anul 2009 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Surupăceanu a devenit parlamentar PSD. Anul trecut el s-a retras însă din Parlament şi, redevenind un simplu cetăţean, dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Gorj, judecătorul Gheorghe Constantinescu declarând de mai multe ori că nu are de gând să tărăgăneze soluţionarea cauzei, din acest motiv având şi unele dispute deschise cu avocaţii care încercau să folosească diferite tertipuri pentru a obţine noi termeni şi, implicit, amânări.

Sentinţa care  se va pronunţa în acest dosar va fi influenţată de arestarea preventivă, pentru câteva zile, în noiembrie 2008, a fostului director general Dumitru Cristea. Verdictul nu va fi însă unul definitiv, putând fi contestat la Curtea de Apel Craiova şi, ulterior, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la rămânerea definitivă urmând să mai treacă vreo câţiva ani.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: