ANCHETĂ: I-a trimis lui Caragea 23 de saci cu documente!

Fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, a găsit o metodă inedită de a scăpa de vizitele matinale ale mascaţilor la palatul pe care îl are în cartierul Meteor. Ieri a ambalat în saci toate documentele de la firmele sale şi le-a expediat către IPJ Gorj, în ideea că, astfel, anchetatorii vor avea destul de mult de lucru pentru a lua la puricat toate hârtiile sale, iar el să aibă linişte acasă.

Decât în spatele gratiilor, mai bine le pune la dispoziţie anchetatorilor şi ceea ce nu-i interesează pe aceştia în dosarele pe care le au în lucru. Aşa a gândit ieri Constantin Ninel Potârcă şi aşa a ajuns la decizia de a pune în saci de rafie toate actele de la firmele sale. Cum are doar vreo şapte societăţi comerciale la care deţine funcţia de administrator, cel care este şi preşedinte la Federaţia Oamenilor de Afaceri din România a găsit de cuviinţă să dea dovadă de o transparenţă maximă în relaţia cu anchetatorii care îl acuză de ani de zile de evaziune fiscală. Administrator la Nynmetal SRL, Luvanplat SRL, Centrum Consulting SRL, Amsai Prod SRL, Lumetal SRL, Siatra Prod SRL şi Ackeron Farming SRL, Potârcă s-a pus pe inventariat documentele de la firmele sale, depozitându-le pe toate în 23 de saci, pe care i-a sigilat la gură şi i-a expediat către IPJ Gorj.

Scrisoare către Caragea

Ca şi cum nu erau suficienţi cei 23 de saci, care cântăresc fix 202,6 kg, Constantin Ninel Potârcă i-a mai adresat şefului IPJ Gorj şi o scrisoare. Acesta îi explică lui Viorel Caragea şi de ce anume a recurs la un astfel de gest. „Vă rog să dispuneţi verificarea tuturor evidenţelor contabile pentru a nu se mai susţine peste o lună sau două că din nou am săvârşit o infracţiune de evaziune fiscală. Am recurs la acest gest deoarece am încercat de fiecare dată să colaborez cu organele de poliţie, în sensul că mi-am arătat disponibilitatea de  pune la dispoziţie toate actele contabile ale societăţilor ofiţerului care instrumentează dosarul 122/P/2013, însă m-am lovit de un refuza total. Consider că pentru înlăturarea oricăror suspiciuni şi apariţia unor noi dosare şi pentru a vă arăta disponibilitatea mea, în sensul că nu mă sustrag de la cercetări şi nici nu doresc să mi se impute faptul că influenţez martorii, vă pun la dispoziţie contabilităţile societăţilor controlate de mine pentru a fi verificată activitatea de la înfiinţare şi până în prezent”, îi scrie în epistolă Potârcă lui Caragea.

Scrisoare către Procurorul General

Pentru că tot s-a apucat de scris, fostul prezidenţiabil i-a înaintat şi procurorului general al României o scrisoare, aceasta fiind a doua epistolă pe care Potârcă i-o trimite aceluiaşi destinatar. Prima a fost cu câteva luni în urmă, la instalarea în funcţie a noului şef al Parchetelor şi viza nemulţumiri ale acestuia faţă de modul în care decurg anchetele în care este implicat. Acum Potârcă rămâne la fel de nemulţumit şi cere strămutarea dosarelor sale la oricare altă unitate de Parchet şi Poliţie din ţară, fiind convins că astfel nu ar mai exista nici un fel de suspiciuni sau interpretări cu privire la modul în care sunt făcute anchetele ce-l vizează.

Semnal şi pentru alţii

Constantin Ninel Potârcă este şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, calitate în care, menţionează acesta, a dorit să dea un semnal tuturor oamenilor de afaceri romi să colaboreze cu organele de anchetă pentru a elimina orice suspiciuni ce pot plana asupra lor. „La fel să facă şi alţii, pentru a elimina orice dubiu pentru că, altfel, oricând pot să mai vină mascaţii la uşă dimineaţa şi să bată ca să ceară nu ştiu ce hârtie. Le trimitem noi pe toate şi de acolo să le ia pe cele care îi interesează. Cu ocazia asta demonstrăm şi că am ţinut evidenţă contabilă la firme”, a menţionat Potârcă.

Și totuși, cazierul…

Sacii cu documente expediaţi ieri de Potârcă ar trebui să ajungă azi la destinatar. Rămâne de văzut dacă IPJ Gorj primeşte „marfă”, existând posibilitatea unui retur al „coletului” expediat de fostul prezidenţiabil. Potârcă şi-ar dori să fie de faţă la livrarea sacilor şi la desigilarea acestora, fiind suspicios că, altfel, ar putea dispărea documente, poate chiar unele care să-i probeze nevinovăţia. Până atunci, rămân de reamintit problemele sale mai vechi cu organele de urmărire penală.

Potârcă a fost reţinut anul acesta, pe 4 iulie, şi arestat preventiv de Tribunalul Gorj, fiind lăsat ulterior în libertate de Curtea de Apel Craiova, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat de anchetatori la 4.4 milioane lei. Asta după ce în noiembrie 2011 fusese reţinut succesiv în două dosare penale, tot pentru evaziune. Ninel Potârcă a fost condamnat la sfârşitul lunii iunie de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA, decizia nefiind însă definitivă. În acelaşi dosar este judecat şi fratele acestuia, Toma Potârcă, pentru acesta magistraţii stabilind pedeapsă de cinci ani, faţă de doi ani şi jumătate, cât decisese iniţial Tribunalul Gorj.

EVAZIUNE

Fraţii Potârcă şi alte două persoane au fost trimişi în judecată în mai 2011 de către DNA, procurorii menţionând la acel moment că fostul candidat la Preşedinţie a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite şi taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei.

CONDAMNARE

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat anul trecut într-un alt dosar, la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj şi tot pentru evaziune fiscală. Sentinţa nu a fost definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Fratele său, Toma Potârcă, este implicat şi el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, procurorii DNA trimiţându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu şi Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” din Capitală.

Vizualizări: 1,260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: