Dosarul ”Bani pentru Medinţu”, la DNA. Care sunt probele!

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, şi alţi angajaţi cu răspundere din companie sunt aşteptaţi marţi la DNA Craiova pentru a da explicaţii cu privire la banii pe care Aurel Medinţu i-a cerut şi i-a primit pentru a părăsi societatea. Ciobotărică este acuzat de abuz în serviciu pentru că i-a dat lui Aurel Medinţu suma de 120.000 de lei pentru a pleca din societate. Culmea este că însuşi Medinţu recunoaşte că nu a vrut să plece de bunăvoie şi a acceptat abia când i s-au oferit bani. Mai mult decât atât, Medinţu a fost prezent la şedinţa în care s-au aprobat banii pentru el, altfel aceştia nu s-ar fi putut aproba.
Laurenţiu Ciobotărică, Daniel Antonie, Aurel Medinţu, Ion Petroniu, Sorin Olaru şi Delia Slăvulete sunt audiaţi, marţi, la DNA Craiova în dosarul legat de banii care au ajuns în contul lui Medinţu pentru a părăsi compania energetică.
Medinţu, prezent la „ilegalitate”
Fostul director al Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia, Aurel Medinţu, a declarat presei că nu a vrut să-şi dea demisia din societate şi atunci i s-a propus o sumă de bani. Și a acceptat. Mai mult, atunci când s-a aprobat suma de bani pentru Medinţu, chiar şi el a fost prezent la ședință. Spune că nu a votat, însă a asigurat cvorumul de şedinţă, deoarece Ion Petroniu nu a putut participa şi pentru o decizie era nevoie de prezența a minim trei membri. “Şedinţa de Directorat în care s-au acordat plăţi compensatorii s-a ţinut în trei membri, adică eu, Ciobotărică și cu Antonie și cei doi, Ciobotărică și Antonie, au votat pentru acordarea plăților compensatorii”, a declarat acesta ziariștilor.
De aici s-a ajuns la reţinerea directorului Laurențiu Ciobotărică și un dosar la DNA, în care vor da astăzi explicaţii. “Întrebările (n.r- anchetatorilor) au fost simple, cum s-a ajuns la aceste plăţi compensatorii”, spune tot Medinţu. Procurorii vor să afle de ce compania i-a dat aceşti bani lui Medinţu. Răspunsul vine tot de la fostul director cu zeci de mii de lei în cont. “Nu, contractul meu de mandat nu era cu plăţi compensatorii. (...) Eu am spus: domnule eu nu-mi dau demisia şi atunci mi-a propus să plec cu acordul părților, cu plăți compensatorii”, a declarat pentru Radio Târgu Jiu.
Conducerea CE Oltenia a virat banii în contul lui Aurel Medințu, în data de 22 decembrie. O zi mai târziu, Medințu își anunța retragerea. “Începând de mâine (n.r 24 decembrie) intru în haina de pensionar sută la sută”, declara anul trecut la Radio Infinit. Tot Medințu a mărturisit că nu a plecat până nu și-a văzut banii în cont: „Eu am stat până mi-au intrat banii în cont și în momentul acela am semnat acordul de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părților”. Acum spune, senin, că nu ar fi trebuit să i se dea acești bani.
Contractele lui Medinţu
Medințu a ajuns în companie la puțin timp după numirea lui Laurențiu Ciurel, în poziţia de consilier al acestuia. Contractul a fost unul pe perioadă determinată, ce expira la data de 5 mai 2013. Acest contract a fost suspendat cu o lună mai devreme pentru că a fost numit director la Divizia Energie. Contractul de mandat nu prevede salarii compensatorii, însă cel individual da. La plecarea din societate, conducerea i-a încetat contractul individual, nu pe cel de mandat.
Autodenunţul, public, al lui Medințu nu pare să fie însă o probă pentru anchetatori. Procurorii DNA vor să afle de ce societatea a dat această sumă despre care Medințu spune că nu o avea trecută în contractul de mandat.
Însă hotărârea de Directorat se referă la contractul individual de muncă al lui Medințu, coroborat cu un articol din Contractul Colectiv de Muncă, cu privire la plățile compensatorii, și nu la contractul de mandat. Banii s-au dat în baza unui acord încheiat de Medințu cu Consiliul de Supraveghere, despre care vorbește și Medințu, dar decizia de încetare a contractului a fost luată de Directorat. La audieri au fost citați, se pare, și membri ai Consiliului de Supraveghere. Ei trebuie să explice de ce nu a luat consiliul decizia, ci Directoratul. Potrivit legii, încetarea unui contract individual e luată de Directorat, așa cum s-a întâmplat și în cazul a câteva sute de salariații care au plecat la cerere, cu 6 salarii compensatorii. Diferența este că Medințu a fost un salariat obișnuit, în sensul că aveam contract individual de muncă, însă a primit banii de director de divizie, grație unui acord semnat cu Consiliul de Supraveghere.

Vizualizări: 4,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: