„Şmenul dens” de la RAAN s-a lăsat cu cătuşe!

Procurorii DIICOT au făcut la sfârșitul săptămânii primele rețineri într-un dosar ce vizează unul dintre cei mai mari datornici ai Complexului Energetic Oltenia. Regia Autonomă de Activități Nucleare de la Drobeta Turnu Severin a fost căpușată cu bună știință de șefii săi, în favoarea unei firme a afaceristului Georgică Cornu. „Regele asfaltului” și un fost partener de-al său sunt implicați în ancheta respectivă după ce firma lor a păcălit RAAN cu milioane de euro, asta în timp ce cărbunele livrat în județul vecin așteaptă și acum să fie plătit. Afacerea a vizat realizarea unei instalații de tip „șlam dens”, așa cum s-au realizat și la Turceni și Rovinari, unde, de asemenea, au existat de-a lungul timpului diverse suspiciuni cu privire la modul de cheltuire a banilor destinați acestor proiecte.

Afacerea care a intrat în atenția procurorilor DIICOT de la Mehedinți are legătură cu modul în care firma lui Georgică Cornu, Confort SA Timișoara, s-a implicat în realizarea instalației de evacuare a gazelor în sistem „șlam dens” pentru Romag Termo în termen de 3 ani de la încheierea contractului. Proiectul trebuia finalizat în mai 2012, dar nici acum nu este gata și nici nu mai prea are pentru ce să fie făcut întrucât RAAN și-a oprit activitatea, și-a trimis oamenii acasă și a intrat în faliment de la începutul acestui an. Primii vizați de ancheta procurorilor DIICOT sunt foștii șefi ai regiei, dar și reprezentanții firmei timișorene, vineri dimineața fiind efectuate patru percheziții domiciliare la Timișoara.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2012, suspectul Olaru Adrian Cătălin (director general) şi Dulcea Gheorghe  (director Direcţia economico-financiară), în cadrul R.A.A.N. Drobeta Turnu Severin (regie autonomă de interes strategic), la instigarea suspectului Caraiman Lucian Nicu şi cu complicitatea suspectului Constantin Gheorghe Silviu au delapidat suma de 23.559.879,16 lei în beneficiul SC CONFORT SA Timişoara, sumă ce reprezenta garanţia de bună execuţie a lucrărilor prevăzute în cadrul unui contract. Conform contractului SC CONFORT SA Timişoara se angaja să furnizeze, să monteze şi să pună în funcţiune o instalaţie de evacuare "în slam dens" pentru Sucursala ROMAG TERMO într-un termen de 3 ani de la încheierea contractului”, arată DIICOT.

Garanția, bat-o vina
Verificările făcute de procurori prin actele și conturile RAAN au dus la descoperirea traseului pe care l-au urmat peste 23 de milioane de lei de la regia de stat la firma lui Georgică Cornu. Foștii șefi au ignorat complet faptul că firma din Timișoara trebuia să asigure o garanție de 10% din valoarea contractului. „În conformitate dispoziţiile din contract, furnizorul se obliga să constituie o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale. Garanţia se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepţie, iar diferenţa de 30% la expirarea perioadei de garanţie”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.
Foștii directori au avut grijă ca Georgică Cornu să își primească înapoi banii pe care îi depusese drept garanție de bună execuție, asta în timp ce pentru cărbunele livrat de CEO nu se găseau niciodată bani suficienți pentru ca plățile să fie cât mai la zi. „Suspecţii Olaru Adrian Cătălin şi Dulcea Gheorghe nu au respectat clauzele contractuale şi dispunând plata majorităţii sumelor de bani reţinute succesiv drept garanţie de bună execuţie, în total 23.559.879,16 lei, către SC CONFORT SA Timişoara, unele plăţi fiind mascate drept contravaloare factură de execuţie. În contul comunicat de către SC CONFORT SA Timişoara, drept cont de virare a garanţiei de bună execuţie, a fost virată doar suma de 2,5 milioane lei în timp ce suma de 23.559.879,16 lei a fost virată în conturile curente ale SC CONFORT SA Timişoara”, mai arată anchetatorii.

Accidente
Și ca și cum nu era suficient că mascații i-au dat din nou buzna în locuință, afaceristul Nicu Caraiman a ajuns vineri la spital. Ofițerul de la Crimă Organizată care avea mandat să îl aducă la audieri la Drobeta Turnu Severin s-a răsturnat cu mașina după ce un alt autoturism i-a intrat pe contrasens, și el și afaceristul ajungând la spitalul din Caransebeş pentru a primi îngrijiri medicale. La o distanță de două ore și autoturismul lui Georgică Cornu a fost lovit în plin de o altă mașină care venea de pe contrasens. Afaceristul a scăpat teafăr, numele său și al fostului său partener Caraiman fiind implicate și în alte anchete penale derulate la Mehedinți, Cornu fiind originar din județul vecin.

Vizualizări: 2,004

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: