Evaziune pe spinarea morţilor. Trei gorjeni arestaţi!

Trei afaceriști din Meteor au ajuns în spatele gratiilor după ce magistrații Curții de Apel București i-au condamnat la pedepse privative de libertate, numărul inculpaților din dosar fiind mult mai mare. Printre ei se află și Toma Potârcă, nepotul fostului candidat la Președinția României, Constantin Ninel Potârcă, în noiembrie 2013 ambii fiind reținuți în două dosare de evaziune fiscală în care „Obama” a și primit condamnări cu executare, nepotul său fiind și el anchetat și judecat în prezent într-un alt dosar pentru același gen de fapte.

În urmă cu câțiva ani, când un spital bucureștean a intrat în reabilitare, firmele din Meteor au obținut contracte pentru a transporta morții la morgă, de la 260 de lei pe persoană decedată prețul crescând în scurt timp la 620 de lei. Distanța de transport era sub 2 kilometri, dar banii încasați suplimentar se împărțeau între afaceriștii din Meteor și șefii spitalului. Mai mult, anchetatorii au constatat că, la o cursă reală efectuată de angajații firmelor, cei de la conducerea spitalului decontau două transporturi, al doilea fiind fictiv, banii fiind, de asemenea, furați din bugetul spitalului, acum inculpații fiind nevoiți să îi dea înapoi, totul ieșind la iveală după ce un patron de la o firmă de pompe funebre, Adrian Căpățână nu a acceptat să intre în gașca respectivă și a făcut un denunț la DNA.
Toma Potârcă a primit o condamnare de 3 ani pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, o alta de 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, o alta de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor, în formă continuată, precum și 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Toate au fost contopite într-una de 4 ani și jumătate, cu executare, asta după ce, pe fond, la Tribunalul București, magistrații dispuseseră o condamnare de cinci ani.
O pedeapsă de 4 ani și 6 luni, cu executare, a primit și un alt afacerist din Meteor, Mihai Ilarie, la fel ca și alți trei inculpați din dosar, toți având calitatea de oameni de afaceri, numele lor fiind Gabrița Mihai, Claudiu Havrici și Lucian Ștefan Țuvec.
Un alt afacerist din Meteor, Cucu Mihai, a primit o condamnare de 6 ani și jumătate, el fiind considerat un apropiat al Monicăi Răduț, fost director administrativ al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Ea a primit condamnări pentru acuzațiile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formele calificată, luare de mită, în formă continuată şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, pedeapsa finală pe care o are de executat fiind de 8 ani. Șeful Monicăi Răduț, Răzvan Adrian Mocanu, are și el de executat o pedeapsă de 5 ani și 4 luni, cu 2 luni mai mult decât fosta șefă de la Achiziții, Mihaela Mariana Vasilescu. Fosta contabilă șefă a spitalului bucureștean, Doinița Goicea, a primit o condamnare de 6 ani și 6 luni, pedepsele dispuse pentru afaceriștii din Meteor fiind cele mai mici din dosar.
Procurorii DNA au constatat că inculpații din Târgu Jiu s-au folosit de câteva firme pentru ca, prin intermediul lui Cucu Mihai să intre în grațiile Monicăi Răduț. „Obligă, în solidar, pe inculpaţii Răduţ Monica, Vasilescu Mihaela-Mariana şi Goicea Doiniţa la plata sumei de 101.791,80 lei, iar pe inculpatul Mocanu Răzvan-Adrian în solidar cu aceştia, dar până la concurenţa sumei de 89.415,80 lei, cu titlu de daune materiale către partea civilă Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti, prin încheierea contractelor de prestări servicii, cu actele adiţionale, cu S.C. „Mondo Construct AS23” S.R.L”, a decis Curtea de Apel București după 4 amânări a datei de luare de deciziei definitive. Prin decizia respectivă e menținută partea din sentința Tribunalului București prin care foștii directori sunt obligați să plătească sume și mai mari către spital, circa 2,2 milioane lei, dar prin care se constată și recuperat integral prejudiciul cauzat de contractul cu firma lui Potârcă, Robyadeline SRL, firmă intrată în faliment și radiată deja de la Registrul Comerțului.

Vizualizări: 4,609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: