Dosarul ţepelor de la BRD Gorj, returnat la Tribunal pentru rejudecare

Curtea de Apel Craiova a pronunţat o sentinţă în cazul creditelor false acordate în urmă cu câţiva ani într-un dosar în care pentru 24 de ore au fost reţinute şi două angajate ale BRD Gorj, magistraţii returnând acum cazul spre rejudecare colegilor de la Târgu Jiu. Trei bărbaţi au primit iniţial pedepse de peste un deceniu pentru ţepele date băncii amintite, dar, acum procesul se reia de la zero, iar pronunţarea unei sentinţe definitive se mai amână pentru câţiva ani.

Cazul ţepelor de la BRD Gorj a ţinut prima pagină a ziarelor locale şi nu numai în urmă cu mai bine de trei ani, mai ales după ce fostul prim-procuror Emil Moţa a dispus reţinerea pentru o zi a două angajate ale băncii respective. Cele două salariate au fost lăsate ulterior în libertate de către magistraţi, care nu au eliberat mandate pe numele lor, la finalul anchetei, după schimbarea lui Moţa de la şefia Parchetului Judeţean ambele fiind scoase şi de sub urmărirea penală. În judecată au fost trimişi trei bărbaţi, Ion Gogoneţu, Ion Cican şi Gheorghe Florea. Prima sentinţă în acest dosar a fost pronunţată de abia la sfârşitul anului trecut, cei trei inculpaţi primind pedepse cuprinse între 10 şi 11 ani de închisoare, plus despăgubiri calculate la acel moment de către BRD la aproape 750.000 de lei. Sentinţa nu a fost una definitivă, la apelul judecat la Craiova magistraţii superiori în rang celor de la Târgu Jiu dispunând acum ca dosarul să se rejudece la Tribunalul Gorj.  Iniţial, cei trei erau obligaţi şi să suporte cheltuieli judiciare de până la 2300 de lei, dar în sentinţa de la Craiova se menţionează că , de data aceasta, cheltuielile judiciare, de 750 de lei, rămân în sarcina statului.

          Rechizitoriul procurorilor

Conform procurorilor, cei trei au cumpărat o firmă, SC Sofia Com SRL, pe care au folosit-o doar pentru a emite acte ce urmau să fie introduse în dosarele de creditare. Societatea a fost achiziţionată de Gogoneţu, care, între timp, a dorit să cumpere încă o firmă, Blue & Blanc SRL. El a cerut de la administratorul unităţii respective certificatul de înmatriculare şi ştampila, pe motiv că le verifică la Direcţia Finanţelor Publice, dar pe care, în realitate, le-a utilizat la ştampilarea în alb a unor acte necesare pentru obţinerea de credite false. Cei trei inculpaţi închiriaseră un spaţiu în incinta Hotelului Gorj din Tg. Jiu, pentru a-şi amenaja un birou. Prezentându-se ca oameni de afaceri, ei reuşiseră să capete chiar încrederea vecinilor lor care aveau alte spaţii închiriate în incinta unităţii hoteliere. Gheorghe Florea a reuşit să intre în birourile învecinate şi să parafeze în alb cu ştampilele altor firme documente ce au fost, de asemenea, folosite la obţinerea de credite bancare. Actele erau, ulterior, parafate şi cu o ştampilă realizată în fals pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, astfel că, la bancă, ofiţerii de credite nu aveau cum să depisteze neregulile respective.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: