Două măsuri pe fonduri europene accesibile din luna aprilie

Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj pregăteşte demararea primei sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană din acest an. Este vorba de Măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cunoscută în anii anteriori sub numele de Măsura 112 şi Măsura 4.1 „Investiţii în exploataţia agricolă”, fosta Măsură 121. Potrivit conducerii OJPDRP Gorj, nu va exista termen limită pentru depunerea proiectelor, gorjenii putând solicita fonduri europene pe tot parcursul anului. O altă noutate este că proiectele vor putea fi depuse online.

Gorjenii vor putea accesa din nou fonduri europene începând cu luna aprilie. Persoanele sub 40 de ani vor putea beneficia de un sprijin financiar în cuantum de maxim 50.000 de euro, prin intermediul Măsurii 6.1. Sprijinul va fi acordat sub formă de primă de instalare în două tranşe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanţare şi 25% în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanţare. „Ca şi în cadrul Măsurii 112 dosarele vor fi selectate la plată în funcţie de punctaj. De exemplu, în sectorul vegetal pentru activitate în legumicultură (seră, solarii şi culturi protejate) se acordă 30 de puncte. Pentru sectorul zootehnic vor fi următoarele punctaje: bovine-30 de puncte; stupi- 25 de puncte; oi şi capre- 20 de puncte. De asemenea, se va ţine cont şi de studiile solicitantului: studii superioare în domeniul agricol- 25 de puncte; studii postliceale în domeniul agricol- 20 de puncte. Se vor da puncte şi pe principiul comasării exploataţiilor. Dacă solicitantul va reuşi să preia integral 3 exploataţii va primi 15 puncte; pentru două exploataţii se vor acorda 10 puncte, iar pentru o singură exploataţie- 5 puncte”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul OJPDRP Gorj.

Dacă în cadrul Măsurii 6.1 vorbim de o finanţare 100%, pentru Măsura 4.1 solicitantul trebuie să ştie că e nevoie de o cofinanţare de 50%. Această Măsură poate fi accesată pentru construcţia, dotarea, extinderea şi modernizarea fermei, inclusiv pentru amenajarea căilor de acces şi racordare la utilităţi, achiziţionare de maşini şi utilaje agricole noi de până la 2 milioane de euro, cheltuieli eligibile. „Spre deosebire de anii trecuţi, începând cu acest an sesiunile vor fi deschise, adică nu va exista un termen limită de depunere a proiectelor, urmând ca selecţia lor să fie făcută la anumite intervale de timp. O noutate este aceea că proiectele vor putea fi depuse şi online. Cel mai probabil, vom începe să primim dosare la începutul lunii aprilie”, a mai precizat Gheorghe Cocină.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: