Două medii de 10 la Definitivat. Cine sunt dascălii!

Peste 100 de dascăli gorjeni au participat în acest an la examenul de Definitivat. Candidații care au obținut medii peste 8 dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Doar doi profesori din Gorj au reuşit să obţină media 10 la examen. Este vorba de Elena Ştirbu, profesor la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu, şi Alexandra Vîlceanu de la Grădiniţa Prik’ndell din Târgu Jiu. Ponderea mediilor între 8 şi 10 este de 84% în Gorj.

Un cadru didactic a obţinut mai puţin de nota 5, la proba scrisă. Acesta predă la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu şi a fost notat cu 4,3, la Educaţie muzicală specializată (artă vocală, muzică instrumentală). A fost şi o profesoară care s-a făcut de râs la acest examen, fiind notată cu 3,25 la Limba franceză.

Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice, precizează Ministerul Educaţiei Naţionale.  

Au putut participa la proba scrisă candidații care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

O persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.

(A.A.)

Vizualizări: 6,763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: