El e gorjeanul cu cele mai mari datorii la stat. „De abia cobor din pat, nu am afaceri”

Bătrânul din Ţânţăreni care a prins un nefericit loc 9 în clasamentul românilor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat a rămas uimit când a aflat de acest lucru, el spunând că niciodată nu a fost implicat în afaceri. Mai mult, nici măcar pensie nu are, iar toate acestea i se trag de la actele pe care le-a pus la dispoziţia unor rude dispuse să îl „ajute”.

Omul nu se poate deplasa mai mult de câţiva metri de lângă pat, dar asta nu l-a împiedicat să devină acum coleg în clasamentul marilor datornici cu primarul unui sector din Capitală, Robert Negoiţă, care de ani de zile e pe prima poziţie. Dumitru Tentoaica nu a făcut însă niciodată afaceri şi nici nu ştie că ar avea vreo datorie la stat sau la altcineva. Ştie doar că a dat cartea de identitate unor rude care i-au promis că îl fac director de firmă. Şi l-au făcut până anul trecut, când firma respectivă a intrat în insolvenţă, procesul fiind pe rolul instanţelor de la Craiova.

„Eu să fac afaceri? Nu am cum să fac eu afaceri, pentru că eu nu pot să merg pe picioare. De abia cobor din pat să merg până la uşă. Ce afaceri? Nu ştiu de nicio datorie. Am avut buletinul la alţii şi ei au făcut ce au vrut cu actele, că mă pun director la o firmă de fiare vechi, dar de unde. Eu de acasă nu am plecat. M-au păcălit nişte hoţi, asta s-a întâmplat. Eu apelez pe la vecini ca să mai îmi cumpere şi mie o pâine, un medicament ceva, că dacă făceam afaceri nu stăteam în casa asta”, spune bătrânul despre căsuţa din chirpici cu o singură cameră.

Fără pensie, fără proprietăţi...

Dumitru Tentoaica a lucrat ani buni pe şantier, mai ales înainte de 1989, când în România se construia foarte mult, iar slujbele în acest domeniu erau foarte multe. Acum, bătrânul a împlinit 65 de ani, dar pentru că nu poate merge, nu poate să îşi caute nici hârtiile prin care să dovedească vechimea care i-ar trebui pentru a ieşi la pensie. Doar ajutorul pe care îl primeşte ca persoană cu handicap îl are ca sursă de venit şi din acei puţini bani drămuieşte fiecare leu pentru a-i ajunge timp de o lună. „Nu m-au mai găsit cu vechimea, deşi de prin 1970 am fost numai pe şantier, prin construcţii. Am muncit degeaba dacă nu mă găseşte cu vechimea. Eu nu mă pot duce să caut hârtiile şi aşa am ajuns în situaţia asta”, spune bătrânul.

Acesta locuieşte într-o casă care nu îi aparţine, casa fiind doar o cameră şi un hol. Până prin 2016, el primea şi ajutor social, dar după ce rudele i-au prins numele în firma falimentară de la Craiova, Primăria Ţânţăreni l-a tăiat de pe lista beneficiarilor pentru că Tentoaica apărea ca fiind director de firmă. Anul trecut, omul a rămas fără ajutor, iar acum s-a trezit şi datornic la buget cu peste 11 milioane de lei.

Situaţia l-a uimit până şi pe viceprimarul Robert Ciutureanu, care nu îşi explică cele întâmplate. „Anterior, când beneficia de ajutor, a venit inclusiv cu adeverinţă de la ANAF că nu e înregistrat cu venituri impozabile, a fost la Agenţia de Şomaj că nu e înregistrat pe undeva cu contract individual de muncă. Nu ştiu cum a apărut peste noapte această situaţie cu dumnealui ca fiind cel mai mare datornic. La bugetul local nu are nicio datorie şi nici ca om de afaceri nu îl ştie cineva. Nu are proprietăţi, imobilul în care locuieşte aparţine altcuiva şi este cu taxele la zi, deci din punctul nostru de vedere nu sunt probleme cu dumnealui”, a menţionat viceprimarul.

Mirarea vecinilor

„Ce om de afaceri, că e un amărât. Nu se vede în ce condiţii stă şi cum arată?”, cam asta spune fiecare vecin de-al lui Dumitru Tentoaica despre el. Oamenii se miră când află câte datorii s-au acumulat pe numele „afaceristului” de lângă ei, dar tot satul e convins că bătrânul a fost păcălit ori undeva s-a făcut o greşeală.

Oricum ar fi lucrurile, Fiscul nu are ce să ia de la acesta pentru că neavând nici măcar o pensie sau o casă nu poate fi executat silit. Acum rămâne însă de văzut dacă în procesul de faliment al firmei la care a figurat ca „director” instanţa va decide şi antrenarea răspunderii sale patrimoniale, răspundere care, ca şi în cazul ANAF, nu se va putea concretiza decât printr-un mare nimic, nimeni neavând ce să ia de la bătrânul din Ţânţăreni pentru a recupera datoriile.

Vizualizări: 5,942

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: