Două sute de gorjeni, buni de audiat în dosarul „Trofeul calităţii”

Circa 200 de gorjeni vor lua drumul Capitalei ca martori în procesul în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru acuzaţia că s-a folosit de instituţii ale statului pentru a strânge bani în campania electorală din 2004. Procesul a fost deblocat ieri, după o lungă perioadă în care a fost suspendat ca urmare a faptului că avocaţii lui Năstase au invocat la faptul că DNA funcţionează în baza unei ordonanţe neconstituţionale. Curtea Constituţională  a respins ieri excepţia de neconstituţionalitate solicitată de aceştia, iar procesul a fost reluat.

Primari, directori de instituţii publice, şefi de ocoale silvice şi directori din minerit erau obligaţi în 2004 să vireze câte 15 milioane de lei vechi în contul unei firme care organiza manifestarea „Trofeul calităţii”. DNA susţine că instituţiile de stat şi participanţii la acel simpozion au plătit, mascat, fonduri pentru campania electorală a lui Năstase, procurorii estimând prejudiciul la circa 70 de miliarde de lei vechi.

Un vagon de martori din Gorj

Procesul „Trofeul calităţii” va fi reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dintre cei o mie de martori din dosar, circa două sute sunt din Gorj, jumătate membri PSD, jumătate funcţionari publici.

Pe lista martorilor ceruţi de DNA împotriva lui Năstase se regăsesc şi foşti primari, cum ar fi edilii din 2004 de la Motru – Ion Iorga, Târgu Cărbuneşti – Cristian Toader Pasti sau Ţicleni – Constantin Mazilu. Primarii nu sunt singurii pesedişti din judeţ care vor trebui să meargă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a depune mărturie. Lor li se alătură foştii şefi de servicii din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Primăriei Târgu Jiu şi ai Consiliului Judeţean, instituţii conduse de membri ai PSD Gorj, care au participat şi ei la manifestarea de la Bucureşti, contra taxei de 15 milioane lei vechi plătite de instituţiile respective pentru fiecare reprezentant în parte.

Ion Tudor recunoaşte în declaraţia sa că în luna mai 2004, atunci când mult iubita sa şefă Rovana Plumb i-a cerut pe fax să se înscrie cu OPC-ul la „Trofeul Calităţii”, nu avea bani în bugetul instituţiei pentru aşa ceva. Rovana Plumb a suplimentat însă exact în luna mai bugetul OPC Gorj şi Oficiul a putut să achite şi el suma de 15 milioane de lei vechi.

Primăria Târgu Jiu este şi ea reprezentată în dosar de directorul tehnic Marius Ionescu şi de şeful Direcţiei de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, în timp ce de la Consiliul Judeţean apar nume precum Marius Bănică, Nicolae Bădescu sau Gabriel Ungureanu.

Pădurarii au cotizat la greu

Asta nu e tot, pentru că sutele de pagini din rechizitoriul DNA mai scot la iveală un lucru pe care în campania din 2004 nimeni nu l-a spus alegătorilor şi, e drept, nici ulterior. Sub conducerea PSD, toţi şefii de ocoale silvice din judeţ au plătit în numele instituţiilor respective câte 15 milioane de lei vechi pentru a participa la manifestarea „Trofeul Calităţii”.

Fostul şef al Direcţiei Silvice, Ovidiu Cârstoc, membru PSD în 2004 şi liberal în 2007 când PNL a rămas singur la putere, este unul dintre martorii acestui proces. El era în 2004 şef la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti şi, probabil, membru sau simpatizant al PSD, că altfel se ajungea greu sau deloc în asemenea posturi. Ion Iovu, de la Ocolul Silvic Târgu Jiu, spune în declaraţia de la DNA că a virat pe 19 mai 2004 suma de 15 milioane de lei vechi către Mediaglobe Invest SRL pentru că aşa i s-a ordonat „de sus”. Ca el au procedat Gheorghe Lungu de la Ocolul Silvic Peşteana, Liviu Mătrăgună de la Ocolul Silvic Polovragi, Vasile Cioc de la Ocolul Silvic Turceni, Ion Nicolescu de la Ocolul Silvic Polovragi, Mihai Dafinescu de la Novaci, Dumitru Cişmaru de la Hurezani şi Doru Epure de la Bumbeşti Jiu. Adică toţi şefii pădurarilor au cotizat doar pentru a nu avea probleme cu mai marii din PSD Gorj.

Davidoiu a cotizat la Năstase

Minerii sunt şi ei reprezentaţi cu cinste în lista martorilor contra lui Năstase, „liberalul” Eugen Davidoiu, fost director general al SNL Oltenia pentru cine l-a uitat, a reprezentat societatea minieră la Trofeul Calităţii, complexurile energetice având nume mai puţin sonore la simpozionul electoral al PSD-ului, de la Turceni ieşind însă în evidenţă numele fostului director general Marin Constantin.

Şefi de la Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia, dar şi patroni de firme private din Târgu Jiu sunt, de asemenea, şi ei pe lista martorilor ce vor fi audiaţi într-un proces ce se anunţă a fi de lungă durată.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: